Overslaan en naar de inhoud gaan

Chauffeurs slepen Uber voor de rechter om algoritmen

Twee chauffeurs van Uber hebben een rechtszaak aangespannen tegen het taxiplatform. Dat schrijft advocaat Anton Ekker op zijn website, die de mannen begeleidt. Zij willen inzage in de algoritmen die Uber gebruikt bij besluiten over ze.
Uber
© Shutterstock
Shutterstock

De mannen zijn naar een Nederlandse rechter gestapt, aangezien het hoofdkantoor van Uber in Nederland staat. Er is een verzoek ingediend om data in te zien, zodat duidelijk wordt welke informatie verzameld wordt en hoe deze wordt ingezet voor het maken van besluiten.

Profielen opstellen

"De app beslist miljoenen keren per dag wie welke rit krijgt: wie de leuke ritten krijgt, wie de korte ritjes krijgt”, aldus Ekker tegenover The Guardian. Het bedrijf gebruikt gegevens profielen van taxichauffeurs samen te stellen, maar voor de chauffeurs is onduidelijk hoe dit precies gebeurt en wat de invloed is van zo’n profiel op de ritten die ze krijgen toegewezen.

Volgens de aanklagers moet Uber volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) de informatie beschikbaar maken. Uber heeft laten weten dat ze in de zaak duidelijk gaan maken waarom sommige data niet gegeven kan worden. “Bijvoorbeeld als ze niet bestaan of als het privacy schendt van anderen", zo melden ze aan The Guardian.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in