Beheer

Governance
DDos bom

Al half miljard euro bespaard door inzet DDos-bescherming

SIDN en NBIP onderzochten effecten inzet van de Nationale Wasstraat (NaWas).

19 november 2018

SIDN en NBIP onderzochten effecten inzet van de Nationale Wasstraat (NaWas).

De potentiële schade van DDos-aanvallen voor het Nederlandse bedrijfsleven bedraagt ruim een miljard euro.

De Nederlandse Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP) en SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) leiden deze getallen af uit de gegevens die de Nationale Wasstraat verzamelde over de uitgevoerde acties. Hadden deze acties niet plaatsgevonden, hadden de getroffen bedrijven samen een economische schade van 425 miljoen euro geleden.

Schade meer dan een miljard

De organisaties hebben deze gegeven gebruikt om een beeld te vormen wat andere organisaties aan schade ondervinden. NaWas beschermt 2,5 miljoen domeinen ofwel 43 procent van de Nederlandse domeinen. SIDN heeft alleen gegevens over de Nederlandse domeinen (domeinen met een .nl-extensie) en dat is ongeveer 64 procent van alle domeinen die in Nederland actief zijn. De totale potentiële schade schatten zij in op meer dan een miljard dollar.

De effecten van een DDos-aanval en ook de schade hangt sterk af van het type aanval en of het aanrichten van schade het primaire doel is of dat er sprake is van nevenschade. Nevenschade ontstaat wanneer een domein is gehost op een server waar ook andere domeinen op worden gehost (shared host). In dat geval is de kans op schade van een DDos-aanval 35 keer hoger dan wanneer een domein is gehost op een virtual private server (VPS) of een dedicated host.

Niet alleen op prijs beoordelen

Wat de exacte kosten van een DDoS-aanval zijn, is moeilijk te kwantificeren oordeelde het Centraal Planbureau al vorige maand. Dat beamen SIDN en NBIP ook. Zij hopen echter dat organisaties met online-activiteiten - en vrijwel elke organisatie heeft die - niet alleen kijken naar de laagste hostingkosten, maar ook naar de manier waarop de risico's zijn afgedekt. 

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.