Innovatie & Strategie

Analytics
Ajax gaat realtime en met AI spelers analyseren

Ajax zet AI in voor betere analyse spelersprestaties

Voetbalclub gaat daartoe samenwerking aan met HPE.

© CCO / Flickr brendangates
9 februari 2018

Voetbalclub gaat daartoe samenwerking aan met HPE.

Voetbalclub Ajax heeft een vijfjarige samenwerking met Hewlett Packard Enterprise (HPE) gesloten. Zo wil de club kunnen anticiperen op de exponentiële groei van data en de toegenomen behoeften van de ICT-tak naar opslag.

Ajax verzamelt data over bijvoorbeeld spelers, analyseert deze en doet er voorspellingen over. 

De data wordt onder andere verzamelt tijdens trainingen op het sportcomplex ‘de Toekomst’, waar dat de thuisbasis is voor Jong Ajax (Jupiler League), Ajax Vrouwen, (Eredivisie vrouwen), en het in de hoofdklasse spelende Ajax Zaterdag 1. Ajax-spelers krijgen tijdens die trainingen hesjes met transponders. Deze transponders staan in verbinding met het veld en zijn daardoor onder meer in staat om afstanden, startsnelheid en de positie op het veld te meten. Ook onder andere temperatuur en vochtverlies worden met behulp van deze apparatuur gemeten.

Combineren met video

Deze data wordt vervolgens gecombineerd met videobeelden zodat meetgegevens vrijwel realtime inzichtelijk worden gemaakt via een dashboard op de mobiele telefoon of laptop van de technische staf. Ook inzichten op basis van kunstmatige intelligentie worden hieraan toegevoegd. Met deze informatie, die dus al tijdens de training beschikbaar is, kan de technische staf het maximale trainingsresultaat met minimale kans op blessures per speler bepalen.

Naast de oplossingen die HPE levert voor de analyse van spelersprestaties, levert het bedrijf ook de technologie voor de kantooromgeving en contentproductie. Niet alleen neemt het aantal camera’s langs de velden en de kwaliteit van het beeldmateriaal toe, ook willen zowel interne als externe gebruikers de content steeds sneller ter beschikking hebben.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.