Overslaan en naar de inhoud gaan

Ajax zet AI in voor betere analyse spelersprestaties

Voetbalclub Ajax heeft een vijfjarige samenwerking met Hewlett Packard Enterprise (HPE) gesloten. Zo wil de club kunnen anticiperen op de exponentiële groei van data en de toegenomen behoeften van de ICT-tak naar opslag.
© CCO / Flickr
CCO / Flickr

Ajax verzamelt data over bijvoorbeeld spelers, analyseert deze en doet er voorspellingen over.

De data wordt onder andere verzamelt tijdens trainingen op het sportcomplex ‘de Toekomst’, waar dat de thuisbasis is voor Jong Ajax (Jupiler League), Ajax Vrouwen, (Eredivisie vrouwen), en het in de hoofdklasse spelende Ajax Zaterdag 1. Ajax-spelers krijgen tijdens die trainingen hesjes met transponders. Deze transponders staan in verbinding met het veld en zijn daardoor onder meer in staat om afstanden, startsnelheid en de positie op het veld te meten. Ook onder andere temperatuur en vochtverlies worden met behulp van deze apparatuur gemeten.

Combineren met video

Deze data wordt vervolgens gecombineerd met videobeelden zodat meetgegevens vrijwel realtime inzichtelijk worden gemaakt via een dashboard op de mobiele telefoon of laptop van de technische staf. Ook inzichten op basis van kunstmatige intelligentie worden hieraan toegevoegd. Met deze informatie, die dus al tijdens de training beschikbaar is, kan de technische staf het maximale trainingsresultaat met minimale kans op blessures per speler bepalen.

Naast de oplossingen die HPE levert voor de analyse van spelersprestaties, levert het bedrijf ook de technologie voor de kantooromgeving en contentproductie. Niet alleen neemt het aantal camera’s langs de velden en de kwaliteit van het beeldmateriaal toe, ook willen zowel interne als externe gebruikers de content steeds sneller ter beschikking hebben.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in