Management

Governance
Erik Akerboom

AIVD-topman wil buitenlandse aanvalssystemen kapot kunnen maken

"Aanpassing van wet noodzakelijk."

Erik Akerboom © CC0 - CreativeCommons.org Ministerie van Defensie
29 juli 2021

"Aanpassing van wet noodzakelijk."

Ons land is extra kwetsbaar voor cyberaanvallen door onze open economie en open kennisdeling, waarschuwt Erik Akerboom, hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Hij wil meer mogelijkheden om in te kunnen grijpen.

"Wij zien een dagelijkse stroom aan cyberincidenten, kleine en grote", zei Akerboom tegen EenVandaag. De AIVD is nu vaak niet in staat om snel tot actie over te gaan. Akerboom ziet daarom graag een aanpassing van de wet.

"De wet geeft wel mogelijkheden om te kunnen handelen. Die benutten we ook", zegt Akerboom. "We zien nu alleen dat de dreiging toeneemt. En er is een behoefte om meer te kunnen. Al is het alleen maar om de tegenstanders waar een offensieve dreiging vanuit gaat te stoppen."

Hij wil onder meer mogelijkheden hebben om de systemen van buitenlandse aanvallers uit te schakelen.

Lees meer over
1
Reacties
Eric-Jan H. Hoogendijk 30 juli 2021 02:25

Dat "kapot maken" impliceert kennis over nog niet gepubliceerde kwetsbaarheden of achterdeurtjes. Of het veronderstelt dat de aanvallers het niveau van script-kiddies niet overstijgen en hun eigen beveiliging niet op orde hebben. Ik vind al deze drie aannames nogal zorgwekkend.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.