Overslaan en naar de inhoud gaan

AIVD en MIVD krijgen tijdelijk meer ruimte om te hacken

De inlichtingendiensten AIVD en MIVD krijgen tijdelijk meer bevoegdheden om grote hoeveelheden informatie te onderscheppen en om netwerken te hacken. Dat is volgens het kabinet nodig om op te kunnen treden tegen digitale aanvallen van landen zoals China en Rusland.
operation center
© Shutterstock
Shutterstock

De tijdelijke wet moet problemen op cybergebied met de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) oplossen. Door de extra mogelijkheden kunnen de AIVD en MIVD sneller handelen.

"Deze cyberdreiging vereist een snelle en effectieve inzet van bestaande bevoegdheden en een dekkend waarborgenstelsel dat past bij de benodigde snelheid. Dit is noodzakelijk om voldoende zicht te houden op de dreiging afkomstig van deze landen", aldus het kabinet.

Nederland aantrekkelijk doelwit

De digitale aanvallen uit het buitenland nemen al jaren toe, aldus de inlichtingendiensten. Nederland is een aantrekkelijk land voor cyberspionage vanwege de open economie en de digitale ontwikkeling. Landen proberen hier te spioneren, invloed uit te oefenen of sabotage te plegen.

De tijdelijke wet is vrijdag openbaar gemaakt door ministers Hanke Bruins-Slot (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie). Ze zijn respectievelijk verantwoordelijk voor de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) en Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD).

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in