Overslaan en naar de inhoud gaan

AIexa gaat akelig in de fout

Het gevaar van het zorgeloos gebruiken van een AI-assistent in het gezin, werd weer eens pijnlijk duidelijk deze week.
Amazon Echo
© Amazon
Amazon

Nadat het 10-jarige meisje wat verveeld was na het doen van een reeks fysieke spelletjes in huis, vroeg ze de Echo-speaker met de digitale assistent Alexa om een andere uitdaging te noemen. Alexa suggereerde de TikTok een 'challenge' te doen die ze gevonden had op het web: "Steek een oplader van een telefoon half in het stopcontact en laat dan een muntje vallen op de nog zichtbare polen."

Het resultaat varieert van een knal en een vonk tot een ernstige brand. Gelukkig liep het goed af. De moeder meldde het incident op Twitter: "Ik stond erbij en schreeuwde uit 'No Alexa, no!' alsof het een hond was. De dochter zei gelijk dat ze sowieso te slim was om zoiets te doen.

Amazon reageerde op de Tweet door de bewuste 'challenge' uit de database te halen, blijkt uit een verklaring bij de BBC. Er zouden ook maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat Alexa nog eens dergelijke activiteiten adviseert. Hoe Amazon dat heeft gedaan is niet duidelijk. "Vertrouwen van consumenten staat centraal bij alles wat we doen en Alexa is ontworpen om accurate, relevante en nuttige informatie aan klanten te bieden", zegt het bedrijf in een verklaring.

Ernstige gevolgen

De 'penny challenge' circuleert nu ongeveer een jaar op Tik Tok en enkele andere sociale media. Eerder al waarschuwden diverse deskundigen van brandweerkorpsen al om niet te experimenteren met dit soort 'uitdagingen'. "Ik weet dat je vingers, handen en armen kunt verliezen, zei Michael Clusker, station manager bij de Carlisle East brandweercentrale, in 2020 al in het dagblad The Press in Yorkshire.

tweet_kristin_livdahl_penny_challenge_echo
tweet_kristin_livdahl_penny_challenge_echo

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in