Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
cherry tomatoes

AI zet traditionele tomatenkwekers in hun hemd

Autonoom systeem haalt ruim dubbele opbrengst.

© CC0 - Flickr.com karen_hine
25 juni 2020

Autonoom systeem haalt ruim dubbele opbrengst.

De Wageningen Universiteit organiseerde het afgelopen half jaar voor de tweede keer de Autonomous Greenhous Challenge. Vijf teams streden met hun eigen AI-systeem voor een volledig autonome kas tegen twee tuinders die handmatig kerstomaten kweekten. Alle AI-teams deden het beter.

Op de traditionele telers na mochten de teams vanaf een paar dagen na het planten alleen nog op afstand het groeiproces in een van de zes kassen beïnvloeden. De kassen waren voorzien van allerlei sensoren en actuatoren om de klimaat- en nutriëntenomstandigheden te optimaliseren en het groeiproces te volgen. Eind mei werden alle tomaten geoogst en geanalyseerd op opbrengst en smaak, maar ook op het gebruik van water, warmte, elektriciteit, nutriënten en CO2.

Het winnende team in de Autonomous Greenhouse Challenge genaamd de Automatoes slaagden er in op zowel netto opbrengst, duurzaamheid en AI-strategie als beste uit de bus te komen. Ze behaalden een netto winst van 6,86 euro per m2, terwijl de referentiegroep niet verder kwam dan 3,1 euro per m2. Alle teams scoorden beter dan het referentieteam. Het referentieteam werd wel gehinderd door de coronacrisis die de toegang tot de kassen bemoeilijkte.

Toepassing in productie volgt

De wedstrijd gaf gelijk een kickstart voor de introductie van de geautomatiseerde kassen. Enkele leden van het team The Automators - dat weliswaar eindigde op de vijfde plaats - verwacht volgende maand al te starten met het eerste commerciële, volledig autonome kassencomplex in China. Dat het team niet bovenaan de lijst stond, verklaren ze doordat de gekozen strategie achteraf bezien teveel naar output/oogst geneigd, terwijl de jury juist veel meer waarde toekende aan elementen zoals netto opbrengst. Bij het bekijken van de daadwerkelijke output van de strategie deed Team Automators bovenin mee, zowel op het gebied van productie als brix (suikerwaarde)

Het bedrijf achter het team - de Amsterdamse scale-up genaamd 30MHz - is al langer actief in het automatiseren van de landbouw en is opgericht door mensen met een achtergrond in kunstmatige intelligentie bij bedrijven als Philips, Layer en TomTom. De bedrijfsnaam is afgeleid van een frequentie die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog veel werd gebruikt voor communicatie.

Voor iedere tuinder een eigen model

De modellen worden getraind op een groot aantal variabelen zoals binnenklimaat, weersvoorspellingen en andere externe omstandigheden. Daarvoor zet 30MHz onder meer de data en kennis in van agro-expertisebureau Delphy. "We zijn de Autonomous Greenhouse Challenge samen met Delphy aangegaan met het oog op het bouwen van een applicatie - de Delphy Crop Profiler - die in de praktijk ingezet kan worden en echt autonoom telen mogelijk maakt. En daar zijn we meer dan in geslaagd", zegt Flavia Paganelli, CTO en mede-oprichter van 30MHz.

"Er zijn concrete verzoeken vanuit de tuinbouwsector om deze applicatie daadwerkelijk te gaan gebruiken. Voor elke tuinder maken we een eigen model omdat elke situatie uniek is wat betreft ligging, klimaat, geteelde gewassen en ook de stijl van ondernemen van de tuinder."

Het bedrijf werkt voor het trainen en uitvoeren van de modellen nauw samen met AWS, dat onder meer speciale sensoren ontwikkelde die een belangrijk deel van de verwerking van data lokaal kunnen uitvoeren. "Agrarische bedrijven liggen vaak op afgelegen locaties waar de internetverbinding niet geschikt is om grote hoeveelheden data naar een centrale cloudlocatie te sturen", licht Sebastien Stormacq, developer evangelist bij AWS, toe. "Daarom is het belangrijk robuuste IoT-toepassingen te ontwikkelen die ook zonder internetverbinding kunnen werken."

Export van tuinbouw-expertise

In Nederland is veel expertise op het gebied van efficiënte en duurzame tuinbouw. In andere delen van de wereld ontbreekt die kennis. Met kunstmatige intelligentie hoeven tuinders zich niet meer bezig te houden met alle details, maar kunnen ze, waar ze willen, wel zelf de controle overnemen.

1
Reacties
Eric-Jan Hoogendijk 26 juni 2020 15:31

Alhoewel "smaak" als een van de parameters wordt genoemd, zie ik die niet meer terug in de score van "de beste". Ik maak me sterk dat een in Italië in de volle grond gekweekte tomaat van hetzelfde ras altijd beter zal smaken. Maar misschien met wat meer residuen van ongeoorloofde gewas"beschermings"middelen.

Als het om kwantitatieve opbrengst gaat zou ik graag ook het drogestofgehalte zien omdat in mijn beleving veel van dit soort turbo kweekmethoden voornamelijk water als opbrengst hebben. Net zoals de varkenshaasjes "culinair" van de Jumbo die 15% toegevoegd water bevatten en daardoor de prijsconcurrentie met normaal vlees glansrijk winnen maar niet bruin willen bakken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.