Overslaan en naar de inhoud gaan

AI-supercomputer gaat superieure computers maken

Deze week onthulde IBM het Artificial Intelligence Multitasking Optimized System ofwel AiMOS, een nieuwe supercomputer die aanvankelijk ingezet gaat worden om krachtiger hardware te ontwikkelen voor zeer rekenintensieve AI-taken.
John Kelly
© IBM
IBM

De AiMOS is gebouwd op basis van dezelfde technologie die is toegepast in de krachtigste machines die de halfjaarlijkse ranglijst voor supercomputers aanvoeren, namelijk de Sierra en de Summit. De AiMOS werd in november voor het eerst in de ranglijst vermeld en komt op plaats 24. Dat is mede het gevolg van het energiezuinig accent dat is gelegd bij de ontwikkeling van de AiMOS. De supercomputer staat dan ook derde op de Green 500, de wereldwijde ranglijst van krachtigste 'groene' supercomputers.

Het systeem bestaat uit 504 IBM Power nine processoren en 1512 GPU's. Het systeem heeft een rekenkracht van iets meer dan 8 petaflops. "Deze machine kan per seconde een miljoen keer 8 miljard berekeningen tegelijk uitvoeren", zei John Kelly - IBM Executive Vice President - bij de officiële onthulling.

Het apparaat staat bij de Rensselaer Polytechnic Institute Center for Computational Innovations (RPI), een samenwerkingsverband van IBM met het Empire State Development-instituut en het New York Center for Research, Economic Advancement, Technology, Engineering and Science (NY CREATES) in de plaats Troy in de staat New York. Het systeem draait al sinds oktober op proef.

AI is een veelvraat

Het RPI-instituut legt zich toe op de ontwikkeling van nieuwe hardware die in staat moet zijn de snelle ontwikkeling op het gebied van kunstmatige intelligentie bij te benen. AI levert vaak zeer rekenintensieve taken op, die door hun parallelle karakter beter presteren op speciaal ontworpen hardware. Kelly: "Ons gezamenlijk doel is om AI-systemen 1000 maal efficiënter te maken in het komend decennium."

Maar de AiMOS wordt ook ingezet voor andere taken zoals het Jefferson-project, bedoeld om het milieu rond Lake George in de staat New York in kaart te brengen. Daarvoor verwekt het systeem jaarlijks 9 terabyte aan data verzameld door sensoren en IoT-apparatuur rond het meer.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in