Innovatie & Strategie

Analytics
Bootvluchtelingen

AI speurt mensenhandel op via bankgegevens

Systeem gebaseerd op het opsporen van verdachte transacties.

Bootvluchtelingen © CC0 - Pixabay geralt
25 februari 2019

Systeem gebaseerd op het opsporen van verdachte transacties.

ABN Amro heeft samen met de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid een manier gevonden om banktransacties te gebruiken bij het opsporen van mensenhandel.

Dat zeggen medewerkers van alle drie de partijen in gesprek met Trouw.

Onderzoekers hebben verschillende algoritmes ontwikkeld die bankgegevens doorzoeken op verschillende verdachte omstandigheden. Als voorbeeld noemen de onderzoekers dat een net gestort salaris onmiddellijk helemaal contant wordt opgenomen. Mogelijk moet de rekeninghouder het geld direct afstaan. “We zijn in het hoofd gaan zitten van de crimineel. Hoe gaat hij te werk? Welke sporen laten zijn praktijken achter bij de bank?”, zegt socioloog en jurist Jill Coster van Voorhout van de UvA in Trouw “Vervolgens kunnen we patronen en netwerken van mensenhandel ontdekken die anders verborgen blijven.”

Nieuwe mogelijkheden

De bank heeft bij de eerste test tientallen verdachte situaties gemeld bij de inspectie. Die zaken zouden anders nooit aan het licht zijn gekomen. Volgens de inspectie heeft het dan ook "een enorme potentie". Het systeem is sinds 2016 in ontwikkeling.

Een grote verandering is dat de bank zelf op zoek gaat in plaats te wachten tot er een verzoek binnenkomt. Banken hebben volgens ABN Amro de verantwoordelijkheid om criminaliteit tegen te gaan. Vanaf 1 maart gaan ook andere banken meedoen aan het onderzoek.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.