Overslaan en naar de inhoud gaan

AI speurt mensenhandel op via bankgegevens

ABN Amro heeft samen met de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid een manier gevonden om banktransacties te gebruiken bij het opsporen van mensenhandel.
Bootvluchtelingen
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Dat zeggen medewerkers van alle drie de partijen in gesprek met Trouw.

Onderzoekers hebben verschillende algoritmes ontwikkeld die bankgegevens doorzoeken op verschillende verdachte omstandigheden. Als voorbeeld noemen de onderzoekers dat een net gestort salaris onmiddellijk helemaal contant wordt opgenomen. Mogelijk moet de rekeninghouder het geld direct afstaan. “We zijn in het hoofd gaan zitten van de crimineel. Hoe gaat hij te werk? Welke sporen laten zijn praktijken achter bij de bank?”, zegt socioloog en jurist Jill Coster van Voorhout van de UvA in Trouw “Vervolgens kunnen we patronen en netwerken van mensenhandel ontdekken die anders verborgen blijven.”

Nieuwe mogelijkheden

De bank heeft bij de eerste test tientallen verdachte situaties gemeld bij de inspectie. Die zaken zouden anders nooit aan het licht zijn gekomen. Volgens de inspectie heeft het dan ook "een enorme potentie". Het systeem is sinds 2016 in ontwikkeling.

Een grote verandering is dat de bank zelf op zoek gaat in plaats te wachten tot er een verzoek binnenkomt. Banken hebben volgens ABN Amro de verantwoordelijkheid om criminaliteit tegen te gaan. Vanaf 1 maart gaan ook andere banken meedoen aan het onderzoek.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in