Overslaan en naar de inhoud gaan

AI gaat de hoofdpijn van datacenterbeheer niet oplossen

Voorspellingen doen over de benodigde capaciteit in een datacenter is een voortdurende breinkraker gebleken. Beheerders hebben er de handen vol aan. Voor het vierde jaar op rij blijkt uit een onderzoek van het Uptime Institute dat dit het lastigste probleem is waarmee de respondenten kampen.
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

De beheerders van datacenters zijn voortdurend in de weer om de beschikbare capaciteit te vergroten. Uit het onderzoek van het Uptime Institute onder leveranciers van datacenterbenodigdheden en datacentermanagers blijkt dat voor het derde opeenvolgende jaar meer dan 80% van de afnemers meer dan normaal bestelt. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat de op een na grootste kopzorg van de datacenterverantwoordelijke is het beheren van verschillende datacenter-omgevingen, zeker als die bestaan uit combinaties van on-premise, colocatie en cloudgebaseerde diensten.

Personeelskwestie

Een van de onderliggende problemen is het gebrek aan deskundig personeel. Bijna de helft (47%) van de datacenterverantwoordelijke kampt daarmee en 38% zegt dat het tekort aan personeel de verdere groei hindert.

De inzet van kunstmatige intelligentie om standaard taken uit handen te nemen, neemt naar verwachting de komende vijf jaar een vlucht. Maar de respondenten verwachten niet dat deze aanpak een oplossing gaat betekenen voor het geschetste probleem. Slechts een derde verwacht dat de verhouding datacenterpersoneel/workloads zal verminderen de komende vijf jaar. Minder dan een kwart (23%) van de beheerders verwacht dat het aantal medewerkers in een datacentrum kan worden teruggebracht ondanks de verhoogde efficiëntie door de inzet van AI.

Datacenterbouw en -beheer

De onderzoekers van Uptime leiden uit hun resultaten af dat er in 2025 wereldwijd 2,3 miljoen voltijdse medewerkers nodig zijn voor het ontwerpen, bouwen en in bedrijf houden van datacentra. In 2020 lag dat aantal op 2 miljoen. Daarbij is rekening gehouden met de verwachtte pensionering van een belangrijk deel van het huidige personeel.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in