Management

Artificial Intelligence
stress

AI gaat de hoofdpijn van datacenterbeheer niet oplossen

Tekort aan personeel blijft groot probleem.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Sari Montag
13 december 2021

Tekort aan personeel blijft groot probleem.

Voorspellingen doen over de benodigde capaciteit in een datacenter is een voortdurende breinkraker gebleken. Beheerders hebben er de handen vol aan. Voor het vierde jaar op rij blijkt uit een onderzoek van het Uptime Institute dat dit het lastigste probleem is waarmee de respondenten kampen.

De beheerders van datacenters zijn voortdurend in de weer om de beschikbare capaciteit te vergroten. Uit het onderzoek van het Uptime Institute onder leveranciers van datacenterbenodigdheden en datacentermanagers blijkt dat voor het derde opeenvolgende jaar meer dan 80% van de afnemers meer dan normaal bestelt. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat de op een na grootste kopzorg van de datacenterverantwoordelijke is het beheren van verschillende datacenter-omgevingen, zeker als die bestaan uit combinaties van on-premise, colocatie en cloudgebaseerde diensten.

Personeelskwestie

Een van de onderliggende problemen is het gebrek aan deskundig personeel. Bijna de helft (47%) van de datacenterverantwoordelijke kampt daarmee en 38% zegt dat het tekort aan personeel de verdere groei hindert.

De inzet van kunstmatige intelligentie om standaard taken uit handen te nemen, neemt naar verwachting de komende vijf jaar een vlucht. Maar de respondenten verwachten niet dat deze aanpak een oplossing gaat betekenen voor het geschetste probleem. Slechts een derde verwacht dat de verhouding datacenterpersoneel/workloads zal verminderen de komende vijf jaar. Minder dan een kwart (23%) van de beheerders verwacht dat het aantal medewerkers in een datacentrum kan worden teruggebracht ondanks de verhoogde efficiëntie door de inzet van AI.

Datacenterbouw en -beheer

De onderzoekers van Uptime leiden uit hun resultaten af dat er in 2025 wereldwijd 2,3 miljoen voltijdse medewerkers nodig zijn voor het ontwerpen, bouwen en in bedrijf houden van datacentra. In 2020 lag dat aantal op 2 miljoen. Daarbij is rekening gehouden met de verwachtte pensionering van een belangrijk deel van het huidige personeel.

Lees meer over
1
Reacties
Eric-Jan Hoogendijk 14 december 2021 10:31

Mijn mindset tav artikelen die over innovatieve technieken gaan is bij mij: Positief. Ik verwacht dan een artikel over een doorbraak of positieve ontwikkeling.

Vandaar dat ik in de kop he woord "niet" over het hoofd zag.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.