Overslaan en naar de inhoud gaan

Agentschap Telecom nu ook toezichthouder voor IT-certificering

Agentschap Telecom is vanaf deze week officieel de Nationale Cybersecurity certificeringsautoriteit (NCCA). In deze nieuwe rol gaat de organisatie ook toezicht houden op de certificering van IT-producten, -diensten en -processen, om ze zo veiliger te maken en de digitale weerbaarheid van ons land te vergoten. Agentschap Telecom was al toezichthouder op de telecommunicatie- en IT-netwerken in Nederland.
Cybersecurity
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Vanuit Europa worden nieuwe veiligheidseisen gesteld aan IT-producten, -diensten en -processen, die vastgelegd worden in de zogeheten Cybersecurity Act (CSA). De CSA is een certificeringsstelsel voor producten, diensten en processen op het gebied van cybersecurity. Iedere lidstaat moet een nationale autoriteit die toetst of de producten en diensten aan de afgesproken eisen voldoen. In Nederland is dat vanaf nu dus Agentschap Telecom, zo schrijft de toezichthouder op zijn website.

Directeur-hoofdinspecteur Agentschap Telecom Angeline van Dijk zegt trots te zijn op deze nieuwe taak. "Dit nieuwe stelsel maakt voor iedereen inzichtelijk hoe veilig en weerbaar producten en diensten zijn. De consument kan straks een bewustere keuze maken: kies ik voor een gecertificeerd product, of niet?" De gecertificeerde producten zijn straks te herkennen aan een Europees cybersecurity logo. 

Ze wijst er wel op dat de eisen nu nog vrijwillig zijn. Een certificaat aanvragen is dus niet verplicht. Maar de verwachting is dat de eisen in de toekomst wel verplicht worden voor fabrikanten en aanbieders in Europa.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in