Overslaan en naar de inhoud gaan

'Agentschap Telecom duikt in kunstmatige intelligentie'

Het Agentschap Telecom onderzoekt of het toezicht zou moeten houden op kunstmatige intelligentie. Dat heeft de nieuwe directeur-hoofdinspecteur Angeline van Dijk van de waakhond gezegd in een interview met het AD.
artificial intelligence
© CC0 -Flickr.com
CC0 -Flickr.com

"Hoe zitten de algoritmen van kunstmatige intelligentie in elkaar, hoe meet je de kwaliteit van de berekeningen? We willen kijken of we ons daar als toezichthouder pro-actief mee bezig moeten houden", liet ze weten.

Actie bij onwenselijke uitkomsten

Volgens Van Dijk zijn de laatste tijd steeds meer bedrijven en organisaties bezig met kunstmatige intelligentie. Het gaat dan bijvoorbeeld om het gebruiken van software of het experimenteren daarmee. Van Dijk geeft aan dat het Agentschap zijn opties bekijkt. De waakhond zou actie willen ondernemen als de algoritmen in intelligente software tot onwenselijke, onethische of mogelijk discriminerende uitkomsten leiden.

Onder meer in de financiële sector wordt kunstmatige intelligentie erg interessant gevonden. Vorige maand kondigde ING nog aan een bepaald analyseplatform op eigen benen te zetten. Het systeem, bedoeld als hulp voor portefeuillebeheerders, werkt met kunstmatige intelligentie om afwijkingen in obligatiehandel op te sporen.

Meerdere autoriteiten kijken de laatste tijd naar het fenomeen. Zo komt de Europese Commissie later dit jaar ook met nieuwe wetsvoorstellen over kunstmatige intelligentie en over het gebruik van niet-persoonlijke data.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in