Innovatie & Strategie

Governance
internetbankieren

AFM: digitalisering levert nieuwe risico's op

Ethische dilemma's en grotere kans op overtredingen.

30 oktober 2018

Ethische dilemma's en grotere kans op overtredingen.

Banken, verzekeraars en hypotheekverstrekkers bieden steeds meer producten digitaal aan. Dat biedt consumenten en financieel dienstverleners veel voordelen, maar brengt ook extra risico’s op overtredingen met zich mee.

Deze waarschuwingen komen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een nieuw rapport. Een van de gevaren schuilt in de samenwerking die financieel dienstverleners aangaan met andere partijen om te kunnen vernieuwen op digitaal vlak. Zo moeten ze bijvoorbeeld samenwerken met leveranciers van ICT-systemen en cloudservers. Mogelijk bedrijfsgevoelige informatie ligt daardoor bij steeds meer partijen, wat het risico op misbruik vergroot. De AFM gaat daarom meer doen tegen misdrijven met die informatie, zoals handelen met voorkennis over beursgenoteerde bedrijven.

Uitsluiting door personalisering

Digitalisering brengt volgens de AFM ook ethische vraagstukken met zich mee. Bedrijven maken steeds meer gebruik van data van klanten. Die gegevens kunnen gebruikt worden voor een gepersonaliseerd aanbod, maar kunnen ook leiden tot uitsluiting van bepaalde groepen.

Verzekeraars kunnen bijvoorbeeld met grote verzamelingen persoonsgegevens ook de risico's per klantgroep in steeds kleinere vakjes onderverdelen. Hierdoor kan een groep verzekerden een veel lagere premie krijgen, terwijl voor de andere een verzekering onbetaalbaar wordt.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Lezer#5519 Remmelzwaal 30 oktober 2018 13:46

Opmerkelijk is de uitspraak "risico's per klantengroep in steeds kleinere vakjes onderverdelen". Dit wordt nu reeds toegepast (althans getracht) bij verzekeringen en dan gekoppeld aan adressen. Het opmerkelijke is dat er onverklaarbare premieverschillen zijn tussen huizen in de zelfde straat.
Als je pech hebt en verhuisd naar een adres waar iemand recent met veel schulden gewoond heeft (en ander onverstandig gedrag), kan dat voor lastige verrassingen zorgen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.