Management

Netwerken
Burum

Afluisterschotels Burum verhuizen naar geheime plek in buitenland

Wat is de ideale locatie voor een afluisterschotelpark?

Afluisterstation in Burum © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Bert Kaufmann
3 december 2019

Wat is de ideale locatie voor een afluisterschotelpark?

De satellietschotels van de Nederlandse inlichtingendiensten in het Friese Burum worden verplaatst naar een locatie in het buitenland. Naar welk land de schotels worden geplaatst, blijft geheim. Maar ideaal zou zijn: een afgelegen plek in het zuiden en in de bergen.

De schotels maken gebruik van de 3,5 GHz-frequentieband, dezelfde die internationaal is aangewezen als belangrijkste band voor 5G. De satellietschotels luisteren verstrooiing in horizontale richting van de verticale satelliet-grondstationcommunicatie af. Daarvoor moet het echter heel stil zijn, anders horen de schotels niets. 5G-netwerken zorgen echter voor veel lawaai, waardoor afluisteren vrijwel niet meer mogelijk is. Dat heeft er al voor gezorgd dat de veiling van de frequenties in Nederland bijna drie jaar zijn vertraagd.

Hoewel de nieuwe locatie dus niet bekend is, kan Toon Norp, Senior Business Consultant Network Technology bij TNO, wel aangeven aan welke voorwaarden een ideale nieuwe locatie zou moeten voldoen. “Om te beginnen moet het een gebied zijn, waar heel weinig mensen wonen. Goed afgelegen dus. Daarbij zou het handig zijn om richting het zuiden te gaan. De satellieten die afgeluisterd worden zijn geostationaire schotels die boven de evenaar hangen. Hoe dichter je daarbij bent, hoe beter je ze kunt afluisteren. Want sta je er recht onder, dan kun je de schotel recht omhoog richten. Het voordeel daarvan is dat je dan zo min mogelijk andere signalen opvangt. Hoe verder je er vanaf staat, hoe meer je naar de grond moet richten.”

Daarbij zou het ook heel mooi zijn als je tussen de schotel en de kant waar hij naar wijst een natuurlijke barrière zou hebben, voegt hij toe. "Het liefst ergens in de bergen – met aan de ene kant een schotel en een vallei zonder mensen en aan de andere kant een bergrug die andere signalen tegenhoudt.”

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.