Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Afgekeurd Privacy Shield kan grote gevolgen hebben voor internationale handel’

De uitspraak van het Europees Hof over de bescherming van Europese persoonsgegevens in de Verenigde Staten moet niet worden onderschat. Dat stellen Britse privacy-juristen. Zij vinden dat er tot nu toe te weinig bekend is over concrete gevolgen van de uitspraak.
rechter hamer
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Eerder oordeelde het Europees Hof dat gegevens van Europese burgers in de Verenigde Staten niet goed genoeg worden beschermd. Het Privacy Shield, op basis waarvan bedrijven in Europa persoonsgegevens eerder gegevens naar de VS mochten sturen, werd vorige week door het Hof nietig verklaard

De Autoriteit Persoonsgegevens is momenteel nog in overleg met Europese privacytoezichthouders over de vraag 'hoe verder' na de uitspraak, zo meldt een woordvoerder aan AG Connect. Deskundigen waarschuwden eerder dat er een 'compleet onwerkbare situatie' kan ontstaan.

'Niet onderschatten'

Bridget Treacy en David Dumont, privacyjuristen bij Hunton Andrews Kurth in Londen en Brussel, namen de uitspraak onder de loep en stellen in een persbericht dat het oordeel van het Europees Hof niet moet worden onderschat. “Bedrijven in de EU maken zich ernstig zorgen over de vraag of, en zo ja hoe, zij persoonsgegevens naar het buitenland naar de VS en andere landen over de hele wereld kunnen blijven sturen.”

Dumont en Treacy zien ‘potentieel significante gevolgen’ voor de internationale handel. Het bedrijfsleven wacht volgens hen nu op instructies van toezichthouders, om duidelijkheid te krijgen over hoe ze de uitspraak moeten interpreteren. 

Weinig concrete begeleiding

“De Europese toezichthoudende autoriteiten hebben vragen en antwoorden over het Schrems-arrest gepubliceerd. Helaas biedt het Europees Comité voor gegevensbescherming weinig concrete, praktische begeleiding, wat illustreert hoe uitdagend deze kwestie is”, zo schrijven de juristen.

De EDPB heeft volgens Treacy en Dumont Europese bedrijven sinds de uitspraak alleen duidelijk gemaakt dat zij inzicht moeten hebben in waar hun gegevens verwerkt worden en onder welke wetten de gegevensverwerkingen vallen. Voldoen de verwerkingen niet aan het Europese beschermingsniveau, dan moet er opnieuw worden onderhandeld over lopende contracten, om zo alsnog het Europese beschermingsniveau te waarborgen. De juristen stellen dat dit niet concreet genoeg is voor veel bedrijven. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in