Beheer

IT beheer
Adobe Premiere Pro CC

Adobe aangeklaagd over videowissen door Premiere

500 uur aan professioneel videomateriaal gewist door bug in Premiere Pro-update. Rechtszaak namens alle gebruikers.

© Adobe
8 november 2018

500 uur aan professioneel videomateriaal gewist door bug in Premiere Pro-update. Rechtszaak namens alle gebruikers.

Adobe is in de VS aangeklaagd voor verlies van 500 uur aan videomateriaal, ter waarde van 250.000 dollar. Een gebruiker van Adobe's betaalde Creative Cloud-dienst is door een cache-opruiming zo'n 100.000 werkbestanden kwijtgeraakt. Premiere Pro 2017 (versie 11.1.0) had niet alleen de map met tijdelijke bestanden verwijderd maar de gehele inhoud van de videomap.

Het volledig wissen van 'nabijgelegen' bestanden door Premiere Pro is níet een geval van bedoelde functionaliteit. Adobe heeft dit als bug genoemd in de release notes voor een latere update voor zijn videobewerkingspakket. De getroffen gebruiker die nu Adobe aanklaagt, is in april vorig jaar overgestapt op Premiere Pro 11.1.0. Softwaremaker Adobe heeft in mei de update naar versie 11.1.1. uitgebracht. Toen was het voor de professionele videomaker al te laat.

Bugfix

De update van mei 2017 "adresseert een issue met de recent geïntroduceerde feature om de Media Cache Folder automatisch op te ruimen na 90 dagen", schrijft Adobe-woordvoerder Patrick Palmer in de blogpost over de patch. "De update wijzigt het gedrag van de media cache deletion. Met 11.1.1 worden alleen bestanden die zijn opgeslagen in de Media Cache-folders submappen gewist. Bestanden die zich ernaast bevinden worden niet langer geraakt."

Hij voegt daar echter aan toe dat Adobe het dringende advies geeft om de Media Cache-folder apart te houden van de originele videobestanden. Dat laatste is dus het daadwerkelijke videomateriaal. In het geval de aanklagende Amerikaan is dat verdwenen. Hij had namelijk vanwege ruimtegebrek op zijn computer lokaal de cache-map ingesteld op een externe harde schijf. Daarop bewaarde hij in een video-map echter ook zijn productiemateriaal.

Pro-pakket voor pro-werk, met pro-schade

Het verlies van de daarin opgeslagen videobestanden vertegenwoordigen een waarde 250.000 dollar, meldt The Register. De geclaimde schade betreft de kosten die zijn gemaakt voor het maken van de professionele video-opnames, met professionele apparatuur. De aanklager voert zijn rechtszaak, aangespannen in de Amerikaanse staat Californië, namens alle getroffen gebruikers.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
2
Reacties
Jasper Bakker 08 november 2018 21:00

@L. Kikkert
Daar stond toch "getroffen en nu aanklagende gebruiker"?
Maar dat kan wat duidelijker. Wat ik zojuist dus gedaan heb.
(Adobe wordt aangeklaagd door de gebruiker. Die kennelijk geen back-up had....)

L. Kikkert 08 november 2018 12:50

Is de gebruiker nu aangeklaagd voor een bug in Adobe software of is Adobe aangeklaagd door de gebruiker?
'De getroffen een aangeklaagde gebruiker....' suggereert dit.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.