Overslaan en naar de inhoud gaan

Adobe aangeklaagd over videowissen door Premiere

Adobe is in de VS aangeklaagd voor verlies van 500 uur aan videomateriaal, ter waarde van 250.000 dollar. Een gebruiker van Adobe's betaalde Creative Cloud-dienst is door een cache-opruiming zo'n 100.000 werkbestanden kwijtgeraakt. Premiere Pro 2017 (versie 11.1.0) had niet alleen de map met tijdelijke bestanden verwijderd maar de gehele inhoud van de videomap.
Adobe Premiere
© Adobe
Adobe

Het volledig wissen van 'nabijgelegen' bestanden door Premiere Pro is níet een geval van bedoelde functionaliteit. Adobe heeft dit als bug genoemd in de release notes voor een latere update voor zijn videobewerkingspakket. De getroffen gebruiker die nu Adobe aanklaagt, is in april vorig jaar overgestapt op Premiere Pro 11.1.0. Softwaremaker Adobe heeft in mei de update naar versie 11.1.1. uitgebracht. Toen was het voor de professionele videomaker al te laat.

Bugfix

De update van mei 2017 "adresseert een issue met de recent geïntroduceerde feature om de Media Cache Folder automatisch op te ruimen na 90 dagen", schrijft Adobe-woordvoerder Patrick Palmer in de blogpost over de patch. "De update wijzigt het gedrag van de media cache deletion. Met 11.1.1 worden alleen bestanden die zijn opgeslagen in de Media Cache-folders submappen gewist. Bestanden die zich ernaast bevinden worden niet langer geraakt."

Hij voegt daar echter aan toe dat Adobe het dringende advies geeft om de Media Cache-folder apart te houden van de originele videobestanden. Dat laatste is dus het daadwerkelijke videomateriaal. In het geval de aanklagende Amerikaan is dat verdwenen. Hij had namelijk vanwege ruimtegebrek op zijn computer lokaal de cache-map ingesteld op een externe harde schijf. Daarop bewaarde hij in een video-map echter ook zijn productiemateriaal.

Pro-pakket voor pro-werk, met pro-schade

Het verlies van de daarin opgeslagen videobestanden vertegenwoordigen een waarde 250.000 dollar, meldt The Register. De geclaimde schade betreft de kosten die zijn gemaakt voor het maken van de professionele video-opnames, met professionele apparatuur. De aanklager voert zijn rechtszaak, aangespannen in de Amerikaanse staat Californië, namens alle getroffen gebruikers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in