'ACTA ramp voor ontwikkelingslanden'

25 januari 2012
ACTA pakt vooral voor ontwikkelingslanden slecht uit, doordat de internetvrijheid beknot, innovatie belemmert en de toegang tot medicijnen (onder andere tegen AIDS en malaria) bemoeilijkt. Dat zegt Europarlementariër Judith Sargentini.

Ondanks stevige kritiek van ontwikkelingsorganisaties zijn er Europarlementariërs die ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) voluit steunen. Dat blijkt uit een eerste opzet van een conservatieve Europarlementariër die namens de commissie werkt aan een advies. GroenLinks-parlementariër Sargentini verbaast zich over deze opstelling en wil samen met collega's uit de Groene fractie aansturen op fundamentele aanpassingen van het advies. Ze bestrijdt de voorlopige conclusie dat ACTA goed zou zijn voor ontwikkelingslanden: “ACTA is een slecht verdrag, dat alleen goed is voor de winstmarges van een klein aantal multinationals. Ontwikkelingslanden mochten niet eens meeonderhandelen over dit internationale verdrag. Zij protesteren – terecht – luid tegen ACTA.”

Commissievergadering

Vandaag bespreekt de commissie Ontwikkelingssamenwerking van het Europarlement wat de reactie moet zijn op het antipiraterijverdrag. Het uiteindelijke advies van de commissie Ontwikkelingssamenwerking van het Europees Parlement wordt gericht aan de commissie Internationale Handel die het hele ACTA-verdrag onder de loep zal nemen.

GroenLinks houdt een uitvoerig dossier bij over ACTA.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.