Innovatie & Strategie

Infrastructuur
glasvezel

‘Achterstand dreigt voor Nederlands internet’

Nederland heeft een goede internetinfrastructuur, maar dat heden geeft geen keiharde garantie voor de toekomst.

29 november 2017

Nederland heeft een goede internetinfrastructuur, maar dat heden geeft geen keiharde garantie voor de toekomst.

ICT, digitale transformatie, het gewone bedrijfsleven en de moderne maatschappij zijn afhankelijk van goede connectiviteit. Nederland staat er nu goed voor, maar de internetsector trekt aan de bel: de uitrol van breedband ‘tot in de meterkast’ is gestagneerd.

“Inmiddels heeft meer dan 90% van zakelijk Nederland toegang tot glasvezel binnen een straal van één kilometer”, schrijven vier brancheorganisaties in een nieuw rapport over connectiviteit in Nederland. Dit rapport dat vandaag uitkomt, schetst de huidige situatie, maar blikt ook met bezorgde blik voruit.

Graven voor glas

“Netwerkleveranciers investeren gezamenlijk jaarlijks honderden miljoenen in de uitrol van glasvezel voor zakelijk Nederland. Echter, de toegang tot breedbandig internet voor huishoudens loopt steeds verder achter”, luidt de sombere waarschuwing. Dit raakt niet alleen de bij dit rapport betrokken partijen: de stichtingen Dutch Data Center Association, Dutch Hosting Provider Association, en Fiber Carrier Association, de Vereniging ISPConnect, naast nog bedrijven als Eurofiber en Juniper.

“De stagnatie van de aanleg van glasvezelnetwerken voor particulieren ondermijnt de ‘digital readiness’ van Nederland”, waarschuwen de auteurs van het rapport ‘Belang van connectiviteit voor digitale transformatie’. De reden voor deze stagnatie is relatief analoog: “Aanleg van glasvezel is duurder dan het upgraden van oudere netwerken. De kabels zelf zijn niet zo duur, maar het graven wel. Dat gaat gepaard met instemmingsprocedures die in kosten, tijd en aanpak per gemeente verschillen.”

Overheidsrol

De oplossing voor deze bureaucratische fragmentatie wordt deels in een IT-aanpak gezien. “Procedures kunnen sneller door meer standaardisatie en het digitaliseren van het proces. Een instemmingsprocedure is te vaak een herhaaldelijke afhandeling van te veel papierwerk.”

De vertegenwoordigers van de Nederlandse internetsector doen hierbij een beroep op de overheid, niet alleen op landelijk niveau. “De Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) moet zich hard maken voor eenduidige afspraken voor lokale vergunningen en leges.” Het dringende verzoek is dat de overheid een faciliterende rol op zich neemt om iedere Nederlander, als consument maar ook als werknemer en werkgever, de beschikking te geven over een toekomstbestendige internetverbinding.

Digitale economie = economie

De achterliggende gedachte is dat een nationale digitale infrastructuur essentieel is voor de digitale economie, die in toenemende mate verweven is met de ‘gewone’ economie. “Het lijdt geen twijfel dat de digitale economie snel aan belang toeneemt voor het verdienvermogen en de welvaart van Nederland.”

“Net als de ‘fysieke’ economie, is ook de digitale economie afhankelijk van een gedegen infrastructuur.” Het vandaag uitkomende rapport is het tweede deel in een reeks rapporten naar aanleiding van structuuronderzoek naar de digitale economie in en van Nederland.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
2
Reacties
Jasper Bakker 30 november 2017 10:43

Beste Anoniem,
Daar was geen enkele reden voor; kennelijk toch te gehaast deze productie gedaan (al multitaskend met andere taken en producties).
Nu aangevuld.
Mvg,
Jasper Bakker

Simon Besteman 30 november 2017 10:28

Je noemt wel dat het rapport van de vier brancheorganisaties komt, maar vervolgens noem je onze broeders van DHPA, DDA en FCA maar niet ISPConnect. Is daar een reden voor?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.