Beheer

Personal Tech

'Accu's straks 20 maal kleiner'

18 april 2013
Onderzoekers van de Universiteit van Illinois zeggen een technologie te hebben ontwikkeld waarmee accu's 10 tot 30 maal kleiner kunnen worden en 1000 maal sneller zijn op te laden. Voorkoming van ontbranding is een van de nog op te lossen issues.

De crux van hun verkleining bestaat er uit dat de elektrodes van de accu op microscopische schaal een sponsstructuur hebben. Daardoor wordt de verhouding oppervlak/volume enorm vergroot, wat leidt tot een evenredige vergroting van de capaciteit van de accu's.

Door anodes en kathodes afwisselend als microscopische draden vlak naast elkaar te positioneren wordt de onderlinge afstand geminimaliseerd, wat aanzienlijk kortere oplaadduur mogelijk maakt. Voor de anodes wordt gebruik gemaakt van een nikkel/tin-legering. De kathode bestaat uit mangaan-oxyhydroxide (MnOOH).

Ontbrandingsrisico

De onderzoekers denken aan toepassingen in sfeer van mobiele elektronica, medische implantaten en elektrische aandrijving van werktuigen en voertuigen. Tot dusverre is de accu-omvang in deze gebieden vaak een beperking voor toepassingen van nieuwe mogelijkheden en schaalverkleining. Ook kan de nieuwe accutechnologie bijdragen aan een verantwoord verbruik van schaarse grondstoffen.

De in een artikel in the Journal Nature Communications beschreven proefproductie is volgens de onderzoekers goed opschaalbaar. Het verdere onderzoek- en ontwikkelingswerk richt zich op dit moment vooral op de vloeistof die het ionentransport mogelijk moet maken. Daarvoor wordt tot dusverre gebruik gemaakt van een brandbare organische verbinding. De onderzoekers verklaarden tegenover BBC deze te willen de vervangen door een niet- of in elk geval veel minder brandbare verbinding.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.