Overslaan en naar de inhoud gaan

Aardbevingsscan voor Groningse gebouwen

Het is volgens de NAM de eerste keer in Nederland dat daar onderzoek naar wordt gedaan. Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag welke gebouwen en woningen versterking nodig hebben en op welke manier.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Computermodellen van 12 gebouwen

Komende weken worden 12 gebouwen, waaronder een kerk en een school, met een computermodel in kaart gebracht. Het model laat per gebouw zien wat de consequenties van een aardbeving zouden zijn en welke maatregelen nodig zijn om het pand te versterken. Eind dit jaar moet dat zijn uitgegroeid tot maximaal 100 types gebouwen. Op die manier weet de NAM straks van bijna elk gebouw in het gebied hoe sterk het is. Als blijkt dat een van de onderzochte gebouwen verstevigd moet worden, worden maatregelen genomen. Volgens de NAM is het te vroeg om te zeggen dat vervolgens alle vergelijkbare gebouwen in het gebied sterker moeten worden gemaakt.

Bevingen door gaswinning

Bevingen in Groningen houden verband met de gaswinning uit het Groningen-gasveld. In Noord-Nederland worden sinds 1986 aardbevingen geregistreerd, die door deskundigen in verband worden gebracht met gaswinning. Het KNMI heeft een nauwkeurig meetnetwerk opgezet waarmee deze bevingen worden geregistreerd.

Al 6700 schademeldingen

Eind april waren al zo’n 6700 schademeldingen naar aanleiding van bevingen binnengekomen bij de NAM. Hierin zitten de 3000 meldingen van de aardbeving op 16 augustus 2012, maar ook nieuwe meldingen van bevingen die dit jaar plaatsvonden. De NAM heeft toegezegd de schade die is ontstaan door de bevingen te vergoeden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in