Innovatie & Strategie

Wetenschap

Aardbevingsscan voor Groningse gebouwen

1 mei 2013
De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) gaat met behulp van computermodellen onderzoeken of gebouwen in Groningen bestand zijn tegen zwaardere aardbevingen.

Het is volgens de NAM de eerste keer in Nederland dat daar onderzoek naar wordt gedaan. Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag welke gebouwen en woningen versterking nodig hebben en op welke manier.

Computermodellen van 12 gebouwen

Komende weken worden 12 gebouwen, waaronder een kerk en een school, met een computermodel in kaart gebracht. Het model laat per gebouw zien wat de consequenties van een aardbeving  zouden zijn en welke maatregelen nodig zijn om het pand te versterken. Eind dit jaar moet dat zijn uitgegroeid tot maximaal 100  types gebouwen. Op die manier weet de NAM straks van bijna elk gebouw in het gebied hoe sterk het is. Als blijkt dat een van de onderzochte gebouwen verstevigd moet worden, worden maatregelen genomen. Volgens de NAM is het te vroeg om te zeggen dat vervolgens alle vergelijkbare gebouwen in het gebied sterker moeten worden gemaakt.

Bevingen door gaswinning

Bevingen in Groningen houden verband met de gaswinning uit het Groningen-gasveld. In Noord-Nederland worden sinds 1986 aardbevingen geregistreerd, die door deskundigen in verband worden gebracht met gaswinning. Het KNMI heeft een nauwkeurig meetnetwerk opgezet waarmee deze bevingen worden geregistreerd.

Al 6700 schademeldingen

Eind april waren al zo’n 6700 schademeldingen naar aanleiding van bevingen binnengekomen bij de NAM. Hierin zitten de 3000 meldingen van de aardbeving op 16 augustus 2012, maar ook nieuwe meldingen van bevingen die dit jaar plaatsvonden. De NAM heeft toegezegd de schade die is ontstaan door de bevingen te vergoeden.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.