Management

Wetenschap
Hack_right

'Aanvullend straftraject voor jonge cybercriminelen te makkelijk'

Hack_Right programma moet wetenschappelijk worden onderzocht. 

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com mystic_mabel
1 april 2021

Hack_Right programma moet wetenschappelijk worden onderzocht. 

Onderzoekers van de Haagse Hogeschool en het NSCR concluderen dat Hack_Right, het alternatief of aanvullend straftraject voor jeugdige daders (12 tot 23 jaar) die hun eerste cyberdelict plegen, wetenschappelijk moet worden onderbouwd. Daders vinden het soms te makkelijk. 

Dat melden de onderzoekers in opdracht van het Onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap in een persbericht. Hack_Right ontstond in 2017 na signalen uit de praktijk: een grote toestroom van verdachten met een ‘nieuw’ of ‘ander’ profiel waar nog geen effectieve interventie voor is.

Hack_Right beoogt recidive te voorkomen en kaders mee te geven aan jonge cybercriminelen waar binnen zij hun ICT-talent op legale wijze kunnen ontwikkelen Over het verloop van Hack_Right zijn de uitvoerders over het algemeen tevreden, omdat deelnemers de trajecten positief hebben afgerond en wat hebben geleerd.

Te makkelijk

Deelnemers zijn dat echter niet altijd. “Dat komt omdat ze Hack_Right soms te makkelijk vinden of een duidelijk programma missen. Een belangrijke aanbeveling is dan ook om bij de Hack_Right-interventie meer te streven naar het principe van programma-integriteit: de uitvoering plaats laten vinden in de vorm van de module(s) en producten die van te voren zijn beschreven”, aldus de onderzoekers.

Om door te kunnen groeien naar een volwaardige interventie is volgens de onderzoekers een steviger theoretische basis nodig. “Empirisch onderzoek naar kenmerken van cybercriminelen ontbreekt nagenoeg. Daarom weten we eigenlijk nog niet of er sprake is van daders met een afwijkend profiel ten opzichte van daders van traditionele offline criminaliteit.”

Meer onderzoek nodig

De ontwikkelaars van Hack_Right erkennen dit, maar geven in het onderzoek aan het belangrijk te vinden om snel te starten met de alternatieve straf en ondertussen wetenschappelijk onderzoek te laten doen. Er is volgens de ontwikkelaars meer onderzoek nodig. Inzichten in bijvoorbeeld kenmerken en criminogene factoren van de doelgroep zijn noodzakelijk om een effectieve interventie op te zetten.

In totaal zijn 28 interviews afgenomen met respondenten die op verschillende manieren betrokken zijn bij de Hack_Right interventie: twee interventieontwikkelaars, vijf toewijzers, elf uitvoerders en tien deelnemers.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.