Loopbaan

Carriere
Studie

Aantal nieuwe universitaire Informatica-studenten daalt

Studies Technische Informatiekunde en Kunstmatige Intelligentie zien meer animo. 

11 februari 2021

Studies Technische Informatiekunde en Kunstmatige Intelligentie zien meer animo. 

De instroom op diverse universitaire ICT-studies is in leerjaar 2020-2021 laat een wisselend beeld zien qua animo. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging van Universiteiten (VSNU). De opleidingen Kunstmatige Intelligentie en Technische Informatica zagen het aantal nieuwe studenten wel groeien, maar bij vooral bij Informatica is sprake van een daling.

De meeste nieuwe universitaire ICT-studenten kozen dit jaar voor de bachelor Technische Informatica, waar dit jaar 788 nieuwe studenten zich voor inschreven. Dat zijn er iets meer dan vorig jaar, toen het er nog 80 waren. En ook de studie Informatica blijft populair, al schreven daar zich juist minder mensen voor in. De opleiding kreeg dit jaar 706 nieuwe studenten, tegenover 837 in studiejaar 2019-2020. Dit is dan ook direct de opleiding met de grootste daling in het aantal nieuwe studenten.

Bij andere opleidingen is echter ook sprake van een daling, al is deze lichter. Zo daalde de instroom bij de bachelor Cognitive Science en Artificial Intelligence met 79 naar 168 nieuwe studenten, Computing Science met 34 naar 159 nieuwe studenten en Informatiekunde met 20 naar 288 studenten. 

AI ziet animo groeien

Het beeld bij de studie Kunstmatige Intelligentie - of Artificial Intelligence - is veel positiever. Bij deze studies - die met beide namen voorkomen - steeg het aantal nieuwe studenten met maar liefst 134 mensen. Het totaal aantal studenten dat in leerjaar 2020-2021 bij deze studies is ingeschreven komt daarmee uit op 2.485, tegenover 2.289 een jaar eerder. 

Ook bij de masteropleidingen doet de studie Artificial Intelligence het goed. Daar schreven 497 nieuwe studenten zich voor in, 106 meer dan een jaar eerder. Maar ook bij de masters is duidelijk dat studies minder populair zijn dan voorgaande jaren. De instroom bij Informatica nam af met 23 naar 82 nieuwe studenten, Security en network engineering nam met 16 af naar slechts 23 nieuwe studenten en Systems and control nam met 57 af naar 150 nieuwe studenten. 

In totaal daalde het aantal nieuw ingeschreven studenten op ICT-gerelateerde universitaire masters met 175 naar 2.434 nieuwe studenten in 2020-2021. Bij de bachelors was ondanks een daling bij diverse studies toch nog sprake van een lichte stijging over de gehele linie. Daar schreven 3.785 nieuwe studenten zich in voor een ICT-gerelateerde studie, 13 meer dan een leerjaar eerder. 

Op hbo-niveau aan de slag

Op het gehele universitaire onderwijs nam het aantal studenten ook toe. Het totale aantal studenten groeide met 8 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat heeft met diverse factoren te maken: minder geslaagden nemen een tussenjaar, minder studenten stopten eerder met hun studie en er kwamen meer studenten bij dan in andere jaren. 

Waarom de instroom op diverse universitaire ICT-studies daalde of vrijwel gelijk bleef, meldt VSNU niet. Mogelijk heeft het wat te maken met hoe de arbeidsmarkt eruitziet. Universitair opgeleide IT'ers hebben volgens de Keuzegids wel goede baankansen, maar ze werken relatief vaak onder hun niveau. Zo werkt slechts 60 procent van de recent afgestudeerden van de opleiding Informatiekunde op WO-niveau. Bij Kunstmatige Intelligentie ligt dat aantal veel hoger, namelijk op 78 procent. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.