Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal ICT-vacatures trekt weer aan

De coronacrisis lijkt een relatief beperkte impact te hebben op de werkgelegenheid in de IT-sector. Hoewel er in de eerste weken van de crisis sprake was van een afname in het aantal openstaande IT-vacatures, is er nu weer een stijging zichtbaar. Dat blijkt uit een analyse van het UWV naar het aantal openstaande vacatures op werk.nl.
Development, ontwikkeling, programmeren
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

In de tweede helft van maart, aan het begin van de intelligente lockdown, nam het aantal IT-vacatures nog licht af. Waar er eerder gemiddeld per week nog 10.990 openstaande vacatures waren, daalde dat aantal na de start van de intelligente lockdown met 15 procent naar gemiddeld 9.330 openstaande vacatures.

Die daling zette echter niet lang door, blijkt uit de cijfers van het UWV. In de eerste twee weken van april nam de werkgelegenheid weer iets toe en steeg het wekelijks gemiddeld aantal openstaande vacatures met 3 procent naar 9.620. Volgens het UWV is er veel vraag naar online diensten, waar de IT-markt nu van profiteert. 

Ook blijken applicatieprogrammeurs erg populair te zijn. Voor dit beroep nam het aantal vacatures begin april toe met maar liefst 16 procent. Dat is één van de sterkste toenames van alle beroepen in Nederland: in een top 15 met beroepen met de sterkste vacaturegroei staat applicatieprogrammeur op de twaalfde plaats. Docenten voor taalkundige vakken en exacte vakken in het voortgezet onderwijs en op het mbo zijn echter vele malen populairder. Bij deze beroepen was sprake van een groei in het aantal vacatures van respectievelijk 34 en 30 procent. 

Veel werk verdwijnt

De IT is met zijn groei in het aantal openstaande vacatures echter wel een uitzondering. Volgens het UWV is het totaal aantal vacatures juist afgenomen sinds het begin van de coronacrisis. Voor de crisis stonden gemiddeld 173.830 vacatures per week open. Maar in de eerste drie weken na het uitbreken van de crisis daalde dat aantal met 18 procent naar 142.160 per week. Half april stond het aantal nog eens 10 procent lager, namelijk op 128.550 vacatures. Daarmee is de daling wel minder sterk dan aan het begin van de crisis. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in