Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal 5G-aansluitingen groeit komende jaren hard, voorspelt Ericsson

Het aantal aansluitingen op het snelle mobiele 5G-netwerk ligt eind dit jaar wereldwijd rond de 580 miljoen. Dat voorspelt de Zweedse producent van netwerkapparatuur Ericsson in een jaarlijks rapport. De komende jaren groeit dat aantal echter snel, want in 2026 zijn er naar verwachting al 3,5 miljard 5G-aansluitingen.
netwerkmonteur Ericsson
© Ericsson
Ericsson

Momenteel zijn die aansluitingen nog het meest voorkomend in Noordoost-Azië, waarmee Ericsson landen als China, Zuid-Korea en Japan bedoelt. Daar heeft 5G al een marktaandeel van 9 procent. In West-Europa is dat nu nog 1 procent, in de Verenigde Staten en Canada 4 procent. Dat laatste gebied heeft vermoedelijk in 2026 de grootste 5G-markt. Dan heeft die techniek 84 procent van de markt in handen. In West-Europa is dat over vijf jaar 69 procent.

Flink meer dataverbruik

Met de steeds snellere verbindingen gaan we ook steeds meer data verbruiken met onze mobiele telefoons. Smartphones zijn goed voor 95 procent van alle mobiele data. Gemiddeld verbruikt een mobiele telefoon in West-Europa maandelijks 11 gigabyte aan data. Onder meer het streamen van filmpjes, maar ook videobellen zorgden voor de sterkste toename in dataverbruik.

Ericsson verwacht overigens dat dit dataverbruik nog veel verder toe gaat nemen. In 2026 voorziet het Zweedse bedrijf dat de gemiddelde West-Europese gebruiker ruim vier keer zoveel data gebruikt: 47 gigabyte.

Volgende frequentieveiling

In Nederland bieden de drie grote telecombedrijven KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile al 5G aan. Dat gaat nog wel om de relatief trage variant. De frequenties die veel sneller internet mogelijk maken komen pas over een paar jaar beschikbaar. Volgens plan houdt de Nederlandse overheid in het eerste kwartaal van komend jaar de veiling voor de aantrekkelijkere 5G-frequenties op 3,5 GHz. Dit moet dan een blinde veiling worden, om de opbrengst te maximaliseren. De eerste frequentieveiling in Nederland heeft de staat 1,23 miljard euro opgeleverd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in