Innovatie & Strategie

Netwerken
Onvrede over opzet 3,5 GHz-veiling

Onvrede over opzet 3,5 GHz-veiling

Voorstel is nu om de 3,5 GHz-frequenties blind te veilen. Dat zou de hoogste opbrengst opleveren.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Diogo Duarte
22 februari 2021

Voorstel is nu om de 3,5 GHz-frequenties blind te veilen. Dat zou de hoogste opbrengst opleveren.

Verschillende partijen hebben de afgelopen weken hun onvrede geuit over de 3,5 GHz-veiling. Deze frequentieveiling is de laatste van de 5G-frequentieveilingen en staat gepland voor het eerste kwartaal van 2022. Mobiele operators VodafoneZiggo, KPN en T-Mobile en bank ABN Amro vinden de opzet van de veiling ongelukkig.

In een brief aan de Tweede Kamer, waarover Telecompaper en FD berichtten, schrijven de drie mobiele operators dat de opzet zoals die nu wordt voorgesteld door DotEcon leidt dat in een veiling die gericht is op een maximalisering van de veilingopbrengst en een risico op een inefficiënte verdeling van het spectrum. “Dit leidt tot hogere economische en maatschappelijke kosten van 5G,” schrijven ze. Ze roepen daarom de Tweede Kamer op zich in te zetten voor een zorgvuldig veilingproces met een optimaal resultaat.

Minder ruimte voor investeringen

In een blog op de website van ABN Amro komt sectoranalist Kamalika Patra van de bank tot dezelfde conclusie. Volgens haar betekenen de hoge kosten voor frequenties, die zouden volgen omdat de 3,5 GHz gedeeltelijk blind wordt geveild, minder ruimte betekenen voor noodzakelijke netwerkinvesteringen. Patra schrijft: “Aanvullende investeringen in netwerkinfrastructuur zijn cruciaal om de volledige potentie van 5G te benutten.” Volgens haar leiden hogere kosten tot hogere prijzen voor eindgebruikers. “Waardoor zij in hun technologische ontwikkeling worden geremd. De sectoren waarvoor die hogere veilingkosten het zwaarst wegen zijn de industrie en handel waar juist 5G tot grote systeemverbeteringen kan leiden.”

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, dat de veiling voorbereidt, zet voor de 3,5 GHz-veiling in op een andere veiling dan de vorige 5G-frequenties. Hoe die veiling er precies uit moet komen zien, is door DotEcon onderzocht en een advies over gegeven. Net als bij de veilingen van de lagere frequenties overigens. Bij die veilingen van de lagere 5G-frequenties waren de biedingen voor de verschillende deelnemers inzichtelijk. Uiteindelijk betaalden alle drie de hoogste bieders dezelfde prijs voor dezelfde hoeveelheid bandbreedte. Plan is nu, op basis van het advies van DotEcon, om de frequenties blind te veilen, kandidaten hebben dan geen inzicht op elkaar biedingen. Dat zou de hoogste opbrengsten opleveren

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.