Overslaan en naar de inhoud gaan

Aandacht voor blije ontwikkelaar is een topprioriteit

CIO's en IT-verantwoordelijken hebben verschillenden redenen om te zorgen dat hun ontwikkelaars heel tevreden zijn over de manier waarop het op hun werk is geregeld. Toch blijven veel mogelijkheden onbenut.
high five ontwikkelaars
© Shutterstock
Shutterstock

De krapte op de arbeidsmarkt is natuurlijk een reden om te zorgen dat de goede ontwikkelaars die je organisatie heeft, bij je blijven. Goede werkomstandigheden zijn daarbij essentieel en hebben een vlekwerking. Wanneer bekend is dat het prettig werken is bij een organisatie, zorgt dat er ook voor dat nieuw talent makkelijker de weg naar sollicitatie vindt. Maar goede werkomstandigheden zorgen ook voor productievere ontwikkelaars, zodat met minder mensen meer werk kan worden verzet. En werknemers die zien dat ze lekker productief kunnen zijn, voelen zich ook weer gelukkiger in hun werk.

Maar hoe creëer je voor ontwikkelaars een prettige werkomgeving en schroef je tegelijkertijd de productiviteit op? Software ontwikkelen is een creatief proces, maar ontwikkelaars blijken in praktijk veel geremd te worden in hun creatief proces bijvoorbeeld door het wachten op build- en feedbackprocessen en inefficiënte troubleshootroutines.

Inzicht in proces mist

"Wanneer je softwareontwikkelaars vraagt wat hun gemiddelde feedbackcycletijd is, hebben ze doorgaans geen antwoord", zegt Hans Dockter, oude rot in de opensource-gemeenschap en bedenker van het Developer Productivity Engineering (DPE)-initiatief. In een column bij Infoworld legt hij uit hoe DPE en de open source Gradle Build Tool ontwikkelaars kan helpen meer inzicht te krijgen in het ontwikkel- en testtraject. Het management kan door het toepassen ervan beter inzicht krijgen in een aantal simpele kengetallen die aangeven waar tijd en geld worden verspild.

"Het aantal software builds dat grotere bedrijven dagelijks draaien kan wel oplopen tot honderdduizend. Door een paar minuten wachttijd die gemiddeld 1,50 per minuut kost, van het proces af te schaven, kan de kostenbesparing op jaarbasis in de tientallen miljoenen lopen", stelt hij.  DPE maakt gebruik van de inzet van technologie in plaats van management best practices. Dat betekent dus veel aandacht voor automatiseren, het verzamelen van procesdata en versnellingstechnologie waardoor meetbare resultaten worden bereikt zoals snellere feedbackcycles en een kortere gemiddelde tijd waarin build- en testfouten worden opgelost.

Geen big brother

Het gaat dus niet - zoals vaak in de managementgestuurde strategieën om productiviteit te verhogen - om het meten van de prestaties van individuele ontwikkelaars en het aanwijzen van hoog- en laagpresteerders of het opsporen van hiaten in kennis en vaardigheden. Die aanpak leidt tot de verkeerde prikkels voor gedrag en geeft ontwikkelaars een sterk 'big brother'-gevoel.

Wanneer leidinggevenden meer investeren in hulpmiddelen om het proces inzichtelijker te maken en te zoeken naar inefficiënties om weg te werken, gaat de motivatie om beter te presteren vanzelf omhoog, omdat er meer tijd is om na te denken over innovatie en bruikbare code te schrijven, stelt Dockter.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in