Overslaan en naar de inhoud gaan

'80 procent Europese overheidswebsites haalt criteria basisbeveiliging niet'

Digitale overheidsdiensten maken de laatste twee jaar goede stappen, maar cyberveiligheid blijft een groot probleem. Slechts 20 procent van alle Europese overheidswebsites voldoet aan de basisbeveiligingscriteria, zo meldt de Europese Commissie in een rapport.
Europese vlag
© CC0 Public Domain
CC0 Public Domain

De onderzoekers schrijven: "Slechts 20 procent van alle beoordeelde URL's voldoet aan de helft van de 14 geëvalueerde basisbeveiligingscriteria. Dit onderstreept het belang van een aanzienlijke verbetering van de beveiligingsniveaus van websites om ervoor te zorgen dat gebruikers websites en diensten in de publieke sector kunnen vertrouwen."

De introductie van Europese e-identiteit blijft ook achter bij de verwachtingen, zo melden de rapporteurs. Dit blijkt uit het feit dat burgers hun nationale eID slechts voor 9 procent van de diensten uit andere landen kunnen gebruiken. Europese bestuurders komen op 2 oktober bij elkaar voor raadpleging. De Commissie komt binnenkort met een voorstel voor een veilige Europese e-identiteit.

Digitale dienstverlening verbeterd

Er zijn ook positieve noten: De digitale dienstverlening van overheden in Europa is de afgelopen twee jaar verbeterd.  De dienstverlening werd door onderzoekers beoordeeld op transparantie, mobiele beleving en gebruiksgemak. De onderzoekers geven in het rapport aan dat transparantie van online dienstverlening een van de grootste verbeterpunten is. 

De wijze waarop dienstverleners communiceren verloopt volgens de rapporteurs duidelijker en open. Dat geldt ook bij de verwerking van persoonsgegevens. De transparantie verbeterde van 59 procent naar 66 procent. Ook het aantal overheidswebsites dat geschikt is voor mobiele apparaten stijgt: van 62 procent naar 76 procent.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in