Management

Infrastructuur
Europa

'80 procent Europese overheidswebsites haalt criteria basisbeveiliging niet'

Cyberveiligheid een grote uitdaging

© CC0 Public Domain
25 september 2020

Cyberveiligheid een grote uitdaging

Digitale overheidsdiensten maken de laatste twee jaar goede stappen, maar cyberveiligheid blijft een groot probleem. Slechts 20 procent van alle Europese overheidswebsites voldoet aan de basisbeveiligingscriteria, zo meldt de Europese Commissie in een rapport.

De onderzoekers schrijven: "Slechts 20 procent van alle beoordeelde URL's voldoet aan de helft van de 14 geëvalueerde basisbeveiligingscriteria. Dit onderstreept het belang van een aanzienlijke verbetering van de beveiligingsniveaus van websites om ervoor te zorgen dat gebruikers websites en diensten in de publieke sector kunnen vertrouwen."

De introductie van Europese e-identiteit blijft ook achter bij de verwachtingen, zo melden de rapporteurs. Dit blijkt uit het feit dat burgers hun nationale eID slechts voor 9 procent van de diensten uit andere landen kunnen gebruiken. Europese bestuurders komen op 2 oktober bij elkaar voor raadpleging. De Commissie komt binnenkort met een voorstel voor een veilige Europese e-identiteit.

Digitale dienstverlening verbeterd

Er zijn ook positieve noten: De digitale dienstverlening van overheden in Europa is de afgelopen twee jaar verbeterd.  De dienstverlening werd door onderzoekers beoordeeld op transparantie, mobiele beleving en gebruiksgemak. De onderzoekers geven in het rapport aan dat transparantie van online dienstverlening een van de grootste verbeterpunten is. 

De wijze waarop dienstverleners communiceren verloopt volgens de rapporteurs duidelijker en open. Dat geldt ook bij de verwerking van persoonsgegevens. De transparantie verbeterde van 59 procent naar 66 procent. Ook het aantal overheidswebsites dat geschikt is voor mobiele apparaten stijgt: van 62 procent naar 76 procent.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.