Beheer

Netwerken
vrouw met laptop aan keukentafel

8 tips om een infarct op je thuis-wifi te voorkomen

Thuiswerken kan een kwelling worden als de netwerkverbindingen niet meewerken.

© CC BY 2.0 - Flickr.com Nenad Stojkovic
24 maart 2020

Thuiswerken kan een kwelling worden als de netwerkverbindingen niet meewerken.

Iedereen thuis aan het werk voor school en beroep en misschien ook nog wat ontspanning zoeken met streaming-diensten of een game? Daar ligt de basis voor een netwerkinfarct. AG Connect zette een aantal tips op een rij om dat te voorkomen.

Met de komst van steeds meer 'slimme apparaten' in huis, komt de vraag hoe deze moeten worden aangesloten op internet eigenlijk niet meer aan de orde. In veel gevallen hebben de beheerunit van de zonnepanelen, de thermostaat, de palletkachel of de afstandsbediening niet eens een andere mogelijkheid dan een verbinding via het wifi-thuisnetwerk. Nu zijn deze voorbeelden geen bandbreedteslurpers. Anders wordt het als vier gezinsleden de laptop en tablet aanzwengelen voor een vergadering over een videoverbinding, een virtuele les of - als de verveling toeslaat - toch nog maar een aflevering van de favoriete serie op Netflix. Wat zijn de mogelijkheden om wifi-problemen te voorkomen?

1. Vermijd wifi

Flauw, maar echt de simpelste en beste manier om je wifi-prestaties te verbeteren is om geen wifi te gebruiken voor de meest bandbreedte-intensieve toepassingen. Trek daar waar dat mogelijk is, een ethernetkabel tussen de router en bijvoorbeeld de laptop waarop videogesprekken moeten plaatsvinden. Veel routers hebben een of meer poorten die een gigabit-verbinding kunnen leveren, dus die kan dat gesprek wel aan. Nadeel, draden trekken is onhandig ziet er vaak niet mooi uit.

2. Bestel meer bandbreedte

Biedt de eerste tip geen oplossing voor de verbindingskwaliteit, zou het zo maar kunnen dat de verbinding tussen de router en de internetaanbieder ontoereikend is. Voor een avondje gezellig met zijn allen naar Netflix kijken is een capaciteit van 20 Mbps download wellicht voldoende. Maar met veel verschillende toepassingen die tegelijk bandbreedte vragen, zou de verbinding toch liefst minimaal 30 of zelfs 40 Mbps download en 20 Mbps upstream moeten kunnen leveren. Test op een moment dat er geen ander verkeer over de lijn gaat de snelheid dicht bij de router met bijvoorbeeld speedtest.nl of een andere online testtool. Upgrade indien nodig het abonnement bij de internetaanbieder.

3. Plek van de router

Een van de belangrijkste oorzaken van een matige of slechte wifi-dekking in huis is de plaatsing van de router. In veel huishoudens is de router het enige accesspoint en die is ook nog eens vaak weggestopt in de meterkast in de gang. Zeker in een huis met muren en vloeren van gewapend beton heeft dat een desastreus effect op de verbindingskwaliteit op andere etages en dat ene hoekje in de keuken. Probeer de kabels naar de router te verlengen zodat het apparaat op een centrale plek in het huis kan worden geplaatst en voorkom dat tussen mobiele wifi-apparatuur zoals laptops en tablets en de router zware (metalen) objecten staan.

4.  Firmware router aanpassen

De producent van de router zorgt periodiek voor nieuwe software die allereerst de beveiliging van het apparaat verbetert door geconstateerde veiligheidslekken te dichten. Maar soms kan de hardware met nieuwe software ook meer dan oorspronkelijk gedacht. In sommige gevallen verloopt het upgraden van de router automatisch, maar dat is niet altijd het geval. Check dus op de site van de routerproducent het typenummer en installeer de meest recente firmware.

5. Nieuwe router

Bij internetaanbieders is het gebruikelijk dat je een router krijgt of koopt bij aanvang van het abonnement. Niet alle aanbieders zijn echter even trouw met het vervangen van die routers als na een paar jaar nieuwe modellen betere eigenschappen bieden. Zo zijn moderne routers in staat wifi te leveren via de 2.4 GHz-band èn de 5 GHz-band. Ook zijn moderne routers voorzien van de laatste wifi-protocollen en in staat tot mesh-netwerken die de kwaliteit van de verbindingen in huis aanzienlijk kunnen verbeteren.

6. Juiste kanaal

Het grote voordeel van het gebruik van de 5G-band is dat veel meer kanalen beschikbaar zijn. Zeker in een stedelijke omgeving hebben wifi-netwerken al snel last van de vele thuisnetwerken van de buren. De in de 2.4 GHz-band zijn 11 kanalen beschikbaar die echter deels overlap vertonen. Ook al zijn er dus elf netwerken in de buurt die elk op hun eigen kanaal zitten, vinden er toch al verstoringen plaats in de signaaloverdracht wanneer er tegelijk data gezonden of ontvangen worden. In veel gevallen heeft de router een algoritme dat steeds overschakelt naar het kanaal dat de beste prestaties levert. Helaas werkt dit niet altijd optimaal en belanden soms wel vier verschillende netwerk op één kanaal. Dat drukt de prestaties enorm. Eigenlijk is er in de 2,4 GHz-band niet echt een oplossing om dat probleem te vermijden.

De 5 GHz-band heeft echter 23 kanalen die ook beter van elkaar gescheiden zijn. Om er gebruik van te maken, moet de ontvangende apparatuur ook wel geschikt zijn voor 5GHz. Zowel de router als de laptop, tablet of game console moet het protocol 802.11a of 802.11ac of 802.11n ondersteunen. Het nadeel van de 5GHz-signalen is dat ze makkelijker worden tegengehouden door obstakels zoals (metalen) objecten en muren.

7. Wifi repeaters

Wanneer het wifi-probleem zich vooral voordoet wanneer de afstand tussen de router en ontvangende apparatuur groter wordt - dus bijvoorbeeld op een andere etage of in een hoek van het huis of in de tuin - dan bieden wifi-repeaters een oplossing. Die moeten geplaatst worden op een plek tussen de ontvangen en de router, maar zodanig dat de signaalsterkte van de router nog redelijk goed is. De repeater pakt dat signaal op en zendt het weer versterkt uit zodat de dekking van het netwerk als geheel toeneemt. De betere wifi-repeater zijn makkelijk te installeren met een 'WPS'-button, waarbij de instellingen van de router zoals inloggegevens en de afstemming van gebruikte kanalen automatisch wordt overgenomen. Het netwerk gedraagt zich dan ook al een geheel en hoeft er niet steeds apart op de repeater te worden ingelogd. Met meer repeaters op verschillende strategische posities in (en om) het huis, is een uitstekende wifi-dekking te creëren.

8. Mesh-netwerk

Het netwerk gaat nog beter presteren als de router en repeaters in staat zijn tot mesh-networking en dat ook wordt geactiveerd. Dat zorgt er voor dat verschillende nodes (knooppunten) zoals routers en repeaters niet langer met één-op-één-verbindingen een ster vormen maar ook onderling kunnen communiceren. Omdat een mesh-netwerk ook in staat is tot dynamic routing, zal de mobiele wifi-apparatuur in het netwerk altijd de verbinding met de beste prestaties en beveiliging toegewezen krijgen. Hoe meer nodes actief zijn in een mesh-netwerk hoe duidelijker de voordelen daarvan worden.

Lees meer over
1
Reacties
Harry Oldinkhof 24 maart 2020 15:49

Vermijd ook het gebruik van 802.11a en 802.11b (beide Wifi gen 2) en 802.11g (Wifi gen 3) in je netwerk. Deze standaarden ondersteunen geen multi-path en zijn daarmee zeer gevoelig voor signalen die weerkaatst worden via muren en objecten. Ze zijn bovendien langzaam (max 54Mbps) waardoor het langer duurt om dezelfde hoeveelheid data te versturen. Net zoals een fiets op een snelweg hinder je daarmee het snelverkeer (Gen 4, 5 en 6 apparaten). Op vrijwel alle routers kun je deze standaarden uitschakelen. Je hebt ze alleen nodig voor oude apparaten (Wifi gen 4/802.11n) is al 10 jaar leverbaar dus elk apparaat jonger dan dat ondersteunt Gen-4. Spreek met je buren af om op 2,4Ghz alleen de kanalen 1, 6 en 11 te gebruiken. Een zender op kanaal 2,3, 4 of 5 stoort zowel op kanaal 1 als op 6 maar wordt ook zelf gestoord wanneer er op 1 of 6 iets wordt verzonden. Meerdere routers op hetzelfde kanaal is minder erg dan geschetst, maar ze moeten wel de bandbreedte met elkaar delen. Als alle routers Wifi gen 5 (11ac) gebruiken is dat theoretisch 300 Mbps per kanaal op de 5 GHz band. Ruim voldoende voor de meeste applicaties en sneller dan de meeste Internet aansluitingen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.