Loopbaan

Juridische zaken
veroordeling

7 jaar cel vanwege frauduleuze software

Een kopstuk in het Dieselgate-schandaal is veroordeeld tot zeven jaar celstraf. Frauduleuze software wordt hard bestraft.

© CC0 - Pixabay
7 december 2017

Een kopstuk in het Dieselgate-schandaal is veroordeeld tot zeven jaar celstraf. Frauduleuze software wordt hard bestraft.

Een van de belangrijkste betrokkenen bij de zogeheten sjoemelsoftware van Volkswagen is in de VS nu veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar. Daarnaast is Oliver Schmidt een boete van 400.000 dollar opgelegd.

De voormalige topmanager en ingenieur heeft afgelopen zomer schuld bekend. Vlak voor zijn veroordeling nu heeft hij nog verklaard “misbruikt te zijn” door zijn werkgever. Hij had specifieke instructies van het Volkswagen-management gekregen en gevolgd voor zijn gesprek met een hoge milieu-inspecteur, Alberto Ayala.

Bevel van de baas

Schmidt schreef dit in een formele brief aan de rechter. “Achteraf gezien had ik nooit akkoord moeten gaan met de meeting met dr. Ayala die dag. Of beter nog, ik had naar die bijeenkomst moeten gaan en de aan mij gegeven instructies moeten negeren.”

De nu veroordeelde ingenieur stelt dat hij de Californische milieu-inspecteur eigenlijk had moeten vertellen dat dieselauto’s van Volkswagen zijn uitgerust met voorzieningen om vervuilingstests te manipuleren. Concreet komt dit neer op het bedriegen van die overheidskeuringen, wat Volkswagen al meer dan tien jaar deed, aldus Schmidt.

Willens en wetens

Hij heeft dat toen echter niet opgebiecht, wat heeft bijgedragen aan de hoge straf die hij nu krijgt. Schmidt heeft niet alleen het bestaan van de sjoemelsoftware verzwegen in zijn gewraakte ontmoeting met de milieu-inspecteur. Hij heeft ook samengezworen met andere topmanagers om deze fraude stil te houden, aldus zijn schuldbekentenis.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.