Management

Personal Tech
oudere handen

6% Nederlanders zit nooit op internet

Vooral 75-plussers behoren tot de niet-gebruikers.

© CC0 Pixabay,  Stevepb
4 januari 2019

Vooral 75-plussers behoren tot de niet-gebruikers.

Je moet ze echt met een zaklamp zoeken: Nederlanders die nog nooit op internet hebben gezeten. Uit vandaag gepubliceerde gegevens van CBS blijkt dat slechts 6% van de Nederlanders van 12 jaar of ouder - hoofdzakelijk 75-plussers – nog nooit online is geweest. In 2018 was maar liefst 86 procent van de Nederlanders dagelijks online

Nog altijd zo’n 886.000 Nederlanders hebben nog nooit gebruikgemaakt van internet (6% van de bevolking van 12 jaar en ouder). In 2012 ging het nog om 10%, zo blijkt uit het onderzoek ‘ICT-gebruik van huishoudens en personen 2018’ dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft uitgevoerd.

Een derde 75-plussers altijd offline

Bijna de helft van de Nederlanders van 12 jaar of ouder die nooit op internet zitten, was 75 jaar of ouder. De groep 75-plussers die nog nooit online is geweest, is wel kleiner geworden. In 2012 zei 66% van de personen in deze leeftijdscategorie nog nooit internet te hebben gebruikt. Vervolgens daalde dit naar 50% in 2015 en 32% in 2018. Bij de Nederlanders tussen de 65 en 75 jaar is het aandeel dat nog nooit gebruik heeft gemaakt van het internet 10%, terwijl dit in 2012 nog 43% was.

In de leeftijdscategorie 45 tot 65 is 4 procent nog nooit online geweest. Personen in de leeftijd van 25 tot 45 jaar maken bijna allemaal gebruik van het internet en dat geldt nog sterker voor kinderen en jongeren tot 25 jaar.

Niet-internetters vaak oud, laagopgeleid en vrouw

Onder de 75-plussers zijn het vaker vrouwen dan mannen die geen internet gebruiken. In 2018 gaf 41 procent van de vrouwen en 20 procent van de mannen van 75 jaar of ouder aan nooit op het web te zitten. Ook in de andere leeftijdscategorieën zijn het vooral vrouwen die niet actief zijn.

Laagopgeleide 75-plussers horen vaker bij de niet-internetters (44 procent) dan hoogopgeleide leeftijdsgenoten (11 procent). In de overige leeftijdscategorieën zijn het ook vooral de laagopgeleide Nederlanders die aangeven niet op het web te surfen.

Geen interesse of onhandigheid

Van de mensen die geen internet gebruikten had 46 procent in 2018 thuis ook geen toegang tot het web. De resterende 54 procent heeft wel een internetverbinding thuis, maar maakt hier geen gebruik van. Nederlanders zonder internetverbinding thuis, gaven aan simpelweg geen interesse te hebben in het internet of ze vonden het niet zinvol (64 procent). Andere veelgenoemde redenen waren gebrek aan kennis of vaardigheden (35 procent). Ook werd door 15 procent genoemd dat bezorgdheid over privacy en veiligheid een rol speelt om thuis geen internet te hebben, of dat de benodigde apparatuur te duur is.

Dagelijks internetgebruik

In 2018 was 86 procent van de Nederlanders dagelijks online. In 2012 was dat nog 76 procent. Meer dan 95 procent van de 12- tot 45-jarigen en hoogopgeleiden gebruikten het internet dagelijks. Ook 45 procent van de 75-plussers is dagelijks online.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
Mr A.F. le Gras 04 januari 2019 20:12

Het ongeloof spat er in de eerste zin van dit artikel al vanaf. Wie vandaag de dag nog geen Internet gebruikt moet haast wel een onvindbare spelonkbewoner zijn in de ogen van de auteur. Waar komen we deze attitude nog meer tegen ? Bij de overheid bv die alleen nog digitale toegang wil verlenen tot haar diensten. Of bij bedrijven die meer geinteresseerd zijn in het monitoren van hun reputatie in Social Media dan in directe communicatie (bv per telefoon) . Of bij organisaties die geen cash betalingen meer willen accepteren. Merkwaardig. We maken er ons druk om een maatschappij te creeren waarin we niemand uitsluiten. We willen een ieders toegang tot werk, zorg , onderwijs of simpelweg een gebouw garanderen. Tegelijkertijd zijn we druk bezig nieuwe barrières op te werpen. Voor heel grote groepen in de samenleving. Zijn die onvindbaar? Wel nee, de digitale kampioenen hebben zelf gewoon last van beperkt zicht. Maar ook zij worden eens 75 +.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.