Overslaan en naar de inhoud gaan

6% Nederlanders zit nooit op internet

Je moet ze echt met een zaklamp zoeken: Nederlanders die nog nooit op internet hebben gezeten. Uit vandaag gepubliceerde gegevens van CBS blijkt dat slechts 6% van de Nederlanders van 12 jaar of ouder - hoofdzakelijk 75-plussers – nog nooit online is geweest. In 2018 was maar liefst 86 procent van de Nederlanders dagelijks online
Oudere handen op laptop
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

Nog altijd zo’n 886.000 Nederlanders hebben nog nooit gebruikgemaakt van internet (6% van de bevolking van 12 jaar en ouder). In 2012 ging het nog om 10%, zo blijkt uit het onderzoek ‘ICT-gebruik van huishoudens en personen 2018’ dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft uitgevoerd.

Een derde 75-plussers altijd offline

Bijna de helft van de Nederlanders van 12 jaar of ouder die nooit op internet zitten, was 75 jaar of ouder. De groep 75-plussers die nog nooit online is geweest, is wel kleiner geworden. In 2012 zei 66% van de personen in deze leeftijdscategorie nog nooit internet te hebben gebruikt. Vervolgens daalde dit naar 50% in 2015 en 32% in 2018. Bij de Nederlanders tussen de 65 en 75 jaar is het aandeel dat nog nooit gebruik heeft gemaakt van het internet 10%, terwijl dit in 2012 nog 43% was.

In de leeftijdscategorie 45 tot 65 is 4 procent nog nooit online geweest. Personen in de leeftijd van 25 tot 45 jaar maken bijna allemaal gebruik van het internet en dat geldt nog sterker voor kinderen en jongeren tot 25 jaar.

Niet-internetters vaak oud, laagopgeleid en vrouw

Onder de 75-plussers zijn het vaker vrouwen dan mannen die geen internet gebruiken. In 2018 gaf 41 procent van de vrouwen en 20 procent van de mannen van 75 jaar of ouder aan nooit op het web te zitten. Ook in de andere leeftijdscategorieën zijn het vooral vrouwen die niet actief zijn.

Laagopgeleide 75-plussers horen vaker bij de niet-internetters (44 procent) dan hoogopgeleide leeftijdsgenoten (11 procent). In de overige leeftijdscategorieën zijn het ook vooral de laagopgeleide Nederlanders die aangeven niet op het web te surfen.

Geen interesse of onhandigheid

Van de mensen die geen internet gebruikten had 46 procent in 2018 thuis ook geen toegang tot het web. De resterende 54 procent heeft wel een internetverbinding thuis, maar maakt hier geen gebruik van. Nederlanders zonder internetverbinding thuis, gaven aan simpelweg geen interesse te hebben in het internet of ze vonden het niet zinvol (64 procent). Andere veelgenoemde redenen waren gebrek aan kennis of vaardigheden (35 procent). Ook werd door 15 procent genoemd dat bezorgdheid over privacy en veiligheid een rol speelt om thuis geen internet te hebben, of dat de benodigde apparatuur te duur is.

Dagelijks internetgebruik

In 2018 was 86 procent van de Nederlanders dagelijks online. In 2012 was dat nog 76 procent. Meer dan 95 procent van de 12- tot 45-jarigen en hoogopgeleiden gebruikten het internet dagelijks. Ook 45 procent van de 75-plussers is dagelijks online.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in