Innovatie & Strategie

Juridische zaken
5G-mast

5G-uitrol in Nederland mag doorgaan van rechter

Uitspraak in kort geding: 5G-netwerk mag worden uitgerold

© Ericsson
25 mei 2020

Uitspraak in kort geding: 5G-netwerk mag worden uitgerold

Van de rechtbank in Den Haag mag het 5G-netwerk landelijk worden uitgerold in Nederland. Stichting Stop5GNL heeft het kort geding hierover tegen de Nederlandse staat verloren.

De stichting had geëist de uitrol van 5G te stoppen, omdat de gezondheidsrisico’s volgens hen niet voldoende zijn onderzocht. Maar de rechter oordeelt dat de overheid bij de introductie van 5G alle voorschriften naleeft en dat de limieten voor straling niet worden overschreden. De overheid is van plan in juni de frequenties voor het 5G-netwerk te veilen.

Uit zorg om gezondheid

De tegen 5G procederende stichting eiste bij de rechtbank dat de overheid op zijn minst moet wachten op een rapport van de Gezondheidsraad dat in juli wordt verwacht. "De uitrol van 5G moet worden gestaakt totdat blijkt dat reële gezondheidsrisico's uit te sluiten zijn", zei de advocaat van Stop5GNL tijdens de zitting eerder deze maand. De advocaten van de aangeklaagde Staat wierpen tegen dat Nederland zich - in het belang van de volksgezondheid - juist ruimschoots houdt aan de limieten die zijn vastgelegd in Europese telecomwetgeving.

De veiling van de Nederlandse overheid voor frequenties moet volgens planning eind juni plaatsvinden en is dan voor licenties in de 700 MHz-band. Vanaf dan kunnen telecomproviders dus ook 5G via deze frequentie aan gaan bieden. Recent heeft Vodafone 5G al 'aangezet' op frequenties die tot op heden voor 4G werden gebruikt. De aankomende eerste veiling is niet de enige, aangezien 5G ook op andere frequenties werkt. Voor de 3,5 GHz en 26 GHz worden daar nog veilingen gehouden. Eerstgenoemde band maakt de echt hoge datadoorvoersnelheden mogelijk. De ruimte op die frequentieband komt naar verwachting pas in de loop van 2022 beschikbaar.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
M. Commandeur 01 juni 2020 21:22

Heel jammer!
Na kernenergie, waterstofbommen, grootschalig gebruik van wegwerpplastic, etc. zouden we m.i. moeten concluderen dat de voordelen van 5G* niet opwegen tegen de (maatschappelijke) kosten en mogelijke schade voor de gezondheid. Niet alles wat technisch kan zouden we moeten willen doorvoeren. Laten we genieten van wat vast en beperkt mobiel internet ons biedt en ons geld investeren in nuttiger zaken. Gratis 'brandstof' op de internet-snelweg leidt er inderdaad tot dat het internet-verkeer ongeremd groeit maar de rekening zal toch ergens betaald moeten worden. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die onmogelijk mee kunnen doen aan deze wedren, die wordt gestuurd door de machtige lobby van enkele grote telecom giganten. Hijgende overheden zijn bang om buiten de boot te vallen.
Toon moed en stop met 5G!
* Het probleem van 5G is grotendeels de fijnmazigheid en daarmee de toenemende gemiddelde stralingsbelasting in frequentiebanden die gelijk zijn aan die van een magnetron. Technische optimalisaties, door Vodafone ook 5G genoemd, zijn iets minder omstreden.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.