Innovatie & Strategie

Infrastructuur
glasvezelaanleg

'5G-uitrol kan struikelen door gaten in glasvezeldekking'

De komst van 5G in Nederland staat onder druk door "flinke gaten in de glasvezelinfrastructuur".

Glasvezelaanleg © Reggefiber
7 februari 2019

De komst van 5G in Nederland staat onder druk door "flinke gaten in de glasvezelinfrastructuur".

De uitrol van 5G is niet alleen afhankelijk van frequentieveilingen en de strategieën van mobiele aanbieders. Ook de glasvezelverbindingen waar zendmasten op aangesloten moeten worden, spelen mee. En daar liggen gaten in de infrastructuur, waarschuwt de Fiber Carrier Association (FCA) in het nieuwe rapport 'Nederland op Glasvezel 2018'.

"De frequenties voor 5G worden over niet al te lange tijd geveild. Maar voor 5G is meer nodig dan alleen etherfrequenties. Iedere bit en byte die waar dan ook ter wereld wordt verzonden eindigt uiteindelijk in fysieke ondergrondse glasvezelkabels", stelt FCA-directeur Andrew van der Haar. Hij ziet een grote opgave voor zijn achterban. "Daar waar nu glasvezel wordt of gaat worden uitgerold, gaat het voornamelijk om huishoudens. Als we straks volop profijt willen hebben van 5G, zal tot in elke uithoek van Nederland glasvezel moeten liggen.”

Marktwerking versus langere termijn

De brancheorganisatie voor glasvezelaanbieders biedt in zijn nieuwe rapport een overzicht van de ontwikkeling van Nederlandse glasvezelnetwerken in 2018. "Hoewel er veel nieuwe projecten en investeringen in glasvezel zijn aangekondigd, maakt de FCA zich zorgen over de haalbaarheid van 5G in Nederland zolang niet meer aandacht geschonken wordt aan de glasvezelnetwerken die daar voor nodig zijn", aldus de organisatie in zijn persbericht.

Weliswaar zit de aanleg van glasvezelnetwerken in Nederland na een periode van stagnatie weer in de lift, merkt de FCA op. De brancheorganisatie juicht dit toe, maar bespeurt ook een probleem. Het ziet een scheiding ontstaan tussen glasvezelaanleg voor huishoudens en bedrijven enerzijds en de aanleg van de zogenaamde core- en backbone-netwerken anderzijds. Laatstgenoemde soort is nodig om data over lange afstanden te transporteren, bijvoorbeeld voor 5G-zendmasten.

Die discrepantie gaat op termijn voor problemen zorgen, waarschuwt de belangenvereniging van glasvezelaanbieders. "Wij voorzien dat puur op basis van marktwerking niet op tijd overal glasvezel ligt voor 5G", stelt Van der Haar. "Dat is niet alleen vervelend voor consumenten, maar juist ook voor het bedrijfsleven, omdat bijvoorbeeld de mogelijkheden van het Internet of Things niet overal kunnen worden benut."

Glasvezel bedrijventerreinen

Buitengebieden én stadskernen benadeeld?

Hij waarschuwt voor een verdere economische tweedeling, "die bijvoorbeeld nu ook al bestaat doordat bedrijven in buitengebieden geen beschikking hebben over snel internet". De FCA ziet hier een rol voor de overheid liggen. "Een mogelijke oplossing is bijvoorbeeld om de baten van de frequentieveilingen voor 5G ten goede te laten komen aan de aanleg van voorzieningen die naast de zendmasten nodig zijn om 5G ten volle te kunnen benutten.”

Ook binnen verstedelijkte gebieden en historische stadskernen voorziet de FCA problemen, omdat bestaande netwerken niet voldoende capaciteit hebben voor 5G. “Daar zal ook glasvezel de grond in moeten, iets dat door de dichte bebouwing een grote opgave is” aldus Van der Haar.  De FCA vraagt het kabinet, en in het bijzonder de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, om verder te kijken dan louter de benodigde frequenties en ook de aanpalende infrastructuren voldoende aandacht te geven in de plannen voor 5G.

glasvezel Nederland

2
Reacties
Searchtheweb 10 februari 2019 12:26

Ik ben tegen 5g, iedereen is zo met klimaat bezig maar voor 5g mogen bomen gesnoeid worden en de grond nog meer volgooien met kabels, en vogels vallen dood door 5g, meer mensen met kanker door 5g, de regering doet graag aan massamoord he

bnoniem 07 februari 2019 12:36

flevoland is goed bezich. dat had ook in andere provincies gekund als KPN niet zo vast zit aan hun koper
elke keer weer iets uitvinden om het koper te kunnen blijven gebruiken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.