Overslaan en naar de inhoud gaan

5G-uitrol begint in Den Haag

Den Haag wordt de eerste stad in Nederland met een volledige 5G-dekking, als het aan de gemeente en T-Mobile ligt. De provider en de gemeente beginnen nog dit jaar. De provider en de gemeente werken samen om de hofstad als eerste aan het nieuwe netwerk te helpen. Volgens de gemeente Den Haag breidt de stad hiermee haar ambities om een ‘Smart City’ te worden verder uit.
Torentje met hofvijver
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Volgens wethouder Saskia Bruines, verantwoordelijk voor de portefeuille Kenniseconomie, staat de gemeente Den Haag de komende jaren voor “een enorme groeiopgave van inwoners en werkgelegenheid”. Een 5G-netwerk zou volgens haar vele nieuwe deuren openen voor inwoners en bedrijven in de hofstad, en een impuls voor het vestigingsklimaat en de werkgelegenheid. Ook noemt ze het innoveren met digitale nieuwe concepten “cruciaal om de stad bereikbaar, duurzaam en leefbaar te houden” en heeft de stad hierbij nadrukkelijk oog voor zaken als brandveiligheid en gezondheid.

Proeftuin

Voor telecomprovider T-Mobile is de uitrol van een  5G-netwerk in Den Haag een mooie kans om binnen en buiten de stad 5G-toepassingen uit te proberen. De provider wil daarvoor naar eigen zeggen samen met de gemeente op zoek naar partners om te zien hoe ze “de innovatie in Den Haag kunnen stimuleren” en inwoners, studenten en bedrijven zo goed mogelijk toegang tot 5G kunnen geven. “In deze eerste fase werken we met name aan 5G-toepassingen op het gebied van logistiek en industrie”. Volgens de provider moet in de eerste fase worden gedacht aan bijvoorbeeld het bieden van zeer lokale verkeers- en parkeerinformatie, met de 5G-connectie als basis.

Het opzetten van een zogeheten 5G Field Lab is de eerste stap in de uitrol van het project, waardoor scholen en bedrijven kunnen experimenteren met op 5G gebaseerde toepassingen. Telecomprovider T-Mobile stelt op locatie de 5G-connectie en experts beschikbaar, om de toepassingen daadwerkelijk werkbaar te maken op 5G en organiseert daarnaast ook evenementen om geïnteresseerden bij te staan in de ontwikkeling van hun 5G-concepten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in