Innovatie & Strategie

Infrastructuur
5G

5G-stralingsonderzoek vóór uitrol, aldus GroenLinks

GroenLinks is bezorgd over mogelijke gezondheidsrisico's van 5G-straling.

© Huawei
4 april 2019

GroenLinks is bezorgd over mogelijke gezondheidsrisico's van 5G-straling.

Groene partij vraagt vandaag in de Tweede Kamer om onafhankelijk onderzoek door de Gezondheidsraad naar stralingseffecten van 5G, vóórdat die nieuwe netwerktechnologie wordt uitgerold in Nederland. Eerder heeft de Tweede Kamercommissie die betrokken is bij de 5G-uitrol al een verzoek voor informatievergaring gestuurd aan EZ-staatssecretaris  Mona Keijzer.

GroenLinks dringt vandaag in de Tweede Kamer aan op een onafhankelijk onderzoek door de Gezondheidsraad naar 5G-straling, meldt het AD. De krant kopt dat de Tweede Kamer eerst zo'n stralingsonderzoek wil, maar deze wens komt voort uit alleen Kamerlid Laura Bromet van GroenLinks. Zij stelt dat het nog altijd onbekend is hoe het zit met de gevaren voor de volksgezondheid. "Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de effecten van 5G. We moeten de bezorgdheid van mensen serieus nemen en dit onderzoeken."

Flink meer antennes

Tot op heden is er geen wetenschappelijk bewijs dat elektromagnetische straling van mobiel dataverkeer schadelijk is voor de gezondheid van mensen. Het AD haalt aan dat er wel onderzoeken zijn die wijzen op een mogelijke samenhang van straling met hersentumoren, met de ziekte van Alzheimer en met onvruchtbaarheid bij mannen. De op stapel staande uitrol van 5G-netwerken gaat vanwege de relatief beperkte reikwijdte een flinke uitbreiding van het aantal zendmasten en antennes brengen.

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken wil de Europese norm voor de signaalsterkte van zendmasten wettelijk vastleggen in Nederland. Zij heeft dit vorig jaar aangekondigd. "Het doel hiervan is om bij de uitrol van 5G en de plaatsing van de vele antennes die daarbij nodig zijn zekerheid te bieden aan burgers en telecomaanbieders over dit regime", zei Keijzer tegen de Tweede Kamer.

Onderzoeken in kaart brengen

De Tweede Kamercommissie die zich bezighoudt met de 5G-uitrol heeft vorige week een brief aan haar gestuurd met de vraag om al het onderzoek naar de gezondheidsrisico's van 5G in kaart te brengen. De staatssecretaris heeft daar tot op heden nog niet op kunnen reageren. De formele reactie aan de commissie is nog in de maak, laat een woordvoerder van EZ weten aan het AD. GroenLinks wil niet wachten op die reactie of de eventuele inventaris van reeds uitgevoerde gezondheidsonderzoeken.

Bromet wil dat de Gezondheidsraad een eigen onderzoek uitvoert naar de invloed van 5G-straling op de volksgezondheid. "Het kan ook zijn dat blijkt dat er géén gezondheidsrisico's zijn", schrijft het AD op uit haar mond. "Maar we zijn het aan alle Nederlanders verplicht om dit goed uit te zoeken. Pas dan kunnen we akkoord gaan met de uitrol van 5G."

4
Reacties
cyberiad 08 april 2019 11:41

Lekker onderbouwd, die reacties. Wetenschap zegt "heel misschien", onderbuik zegt "levensgevaarlijk". Dan moet dat laatste dus wel juist zijn, want het is mijn onderbuik, en die heeft altijd gelijk. Meer dan 20 jaar onderzoek heeft geen bewijs geleverd, maar ja... dat is maar wetenschap

M. Commandeur 05 april 2019 00:24

Allebei (de straling èn de 4G/5G/...G-commercie)!

Chris Peeters 04 april 2019 15:31

Dat onderzoek?

Berend Logtenberg 04 april 2019 12:56

Levensgevaarlijk.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.