Overslaan en naar de inhoud gaan

5G: HD-film in 20 seconden op je mobieltje - of in 10?

De Zuid-Koreaanse delegatie liet via de Korea Times weten dat afgesproken is dat 5G-netwerken gegevens moeten kunnen doorgeven met 20 gigabits per seconde tegelijk. Een film van hoge definitie kan bij een dergelijke capaciteit in 10 seconden gedownload worden. Voor Internet-of-Things-toepassingen zal het netwerk in staat zijn 100 megabit per seconde gemiddeld te fourneren aan een miljoen apparaten binnen een oppervlak van 1 vierkante kilometer, meldt de Korea Times.
Business
Shutterstock
Shutterstock

ITU-woordvoerder Sanjay Acharya nuanceerde die claim in een reactie aan FierceWirelessEurope. 20 Gbps zal onder bepaalde omstandigheden wel mogelijk zijn, maar de lat is gelegd bij 10 Gbps, aldus Acharya. Dat is overigens nog altijd het dubbele van de doorvoercapaciteit die Ericsson in eerste tests van mogelijke 5G-technieken heeft gerealiseerd. Ter vergelijking: de ITU-standaard voor 4G-netwerken specificeert een piekdoorvoer van 1 gigabits per seconde. Het huidige aanbod reikt - met wat de aanbieders 4G+ noemen - tot 225 megabit per seconde.

Invoering in 2020

Officieel heeft de ITU over de doorvoercapaciteit nog niets naar buiten gebracht, Ze hield het bij de mededeling dat de algemene doelen, uit te voeren werkzaamheden en planning voor de ontwikkeling van mobiele netwerken van de vijfde generatie zijn afgestemd. 5G-netwerken moeten films van hoge definitie kunnen afleveren, maar moeten ook geschikt zijn voor realtime-toepassingen waar vertraging uit den boze is en als infrastructuur voor het Internet of Things. Wat de planning betreft: in 2020 moeten systemen beschikbaar zijn. Vandaar ook dat de officiële aanduiding van 5G-netwerken IMT-2020 wordt.

In Zuid-Korea wil men sneller klaar zijn. Tijdens de Olympische winterspelen van 2018 in PyeongChang wil het de mogelijkheden van 5G-netwerken demonstreren om te onderstrepen dat Zuid-Korea een voortrekkersrol vervult op het gebied van mobiele communicatie.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in