Innovatie & Strategie

Infrastructuur
5G-mast

5G blijkt goudmijn voor Italië

De 5G-veiling in Italië levert de regering ruim het dubbele op van wat het had verwacht.

© Huawei
3 oktober 2018

De 5G-veiling in Italië levert de regering ruim het dubbele op van wat het had verwacht.

De Italiaanse regering heeft met de veiling van 5G-frequenties 6,55 miljard euro opgehaald. Dat is meer dan het dubbele van het bedrag dat Rome met de veiling verwachtte op te strijken. Ondertussen is de 5G-veiling in Nederland nog onduidelijk, mede door complicaties in het telecomlandschap gecombineerd met verplichte keuringen op Nederlands én Europees niveau.

5G-netwerken bieden veel sneller mobiel internet dan 4G, de huidige snelste beschikbare standaard voor mobiel internet. Voor telecombedrijven is er dus veel aan gelegen rechten te verkrijgen op het spectrum. Telecom Italia en Vodafone hebben de meeste rechten gekocht en telden elk 2,4 miljard euro neer voor het gebruik van het netwerk.

Terugverdienvraag

De neergetelde recordbedragen worden nog gevolgd door kostenposten voor het upgraden van telecomnetwerken, die met snellere 5G-verbindingen voor bijvoorbeeld smartphones en IoT-apparaten veel meer verkeer krijgen te verstouwen. Het is voor investeerders in telecombedrijven dan ook de vraag hoe die firma's de hoge investeringen voor 5G gaan terugverdienen. Toch zal de 'frequentiewinning' nu door Telecom Italia en Vodafone die twee aanbieders op de langere termijn een belangrijk voordeel op hun concurrentie geven, aldus een financieel analist tegenover persbureau Bloomberg.

De grote 5G-veilingsopbrengst nu is welkom nieuws voor de Italiaanse regering. De coalitiepartijen Vijfsterrenbeweging en Lega staan binnen de Europese Unie onder druk om de overheidsfinanciën op orde te brengen, maar presenteerden begrotingsplannen die niet in de smaak vielen in Brussel. Dat lijkt nu te leiden tot concessies door Italië.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.