Innovatie & Strategie

Branche
ASML-chipmachine

5G, autonome auto's en AI helpen ASML

De Nederlandse chipmachinemaker ASML ziet de toekomst rooskleurig tegemoet, dankzij 5G, zelfrijdende auto's, AI en Big Data.

Werk aan chipmachine © ASML
8 november 2018

De Nederlandse chipmachinemaker ASML ziet de toekomst rooskleurig tegemoet, dankzij 5G, zelfrijdende auto's, AI en Big Data.

De Veldhovense fabrikant van de complexe apparatuur om chips te fabriceren krikt zijn omzetdoelstellingen voor de komende jaren op. De markt voor diverse soorten chips  is volgens het bestuur van ASML gezond. Ontwikkelingen zoals de opkomst van 5G-verbindingen, die bredere toepassingen in apparaten mogelijk maakt, en onder meer zelfrijdende auto's, kunstmatige intelligentie en big data geven de sector een flinke zet in de rug.

Het technologiebedrijf rekende aanvankelijk op een groei van de jaaromzet tot 11 miljard euro in 2020. Nu wordt gemikt op ongeveer 13 miljard euro. In 2025 moet dat zelfs oplopen tot 15 miljard à 24 miljard euro, afhankelijk van de marktomstandigheden. Nu staat de markt er volgens ASML "gemiddeld" voor.

Komende 10 jaar goed

ASML kondigde op een beleggersdag aan dat investeerders zullen meeprofiteren van de groei van het bedrijf. "We verwachten aanzienlijke hoeveelheden kapitaal terug te kunnen laten vloeien naar aandeelhouders via een combinatie van aandelenopkoopacties en dividendverhogingen."

ASML verwacht de komende tien jaar goed te zitten met zijn mix van verschillende chiptechnologieën. De komende tijd zal de vraag naar de in Veldhoven ontwikkelde EUV-chipmachines met name flink toenemen.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Willem Krouwel 15 april 2019 17:05

Interessant

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.