Beheer

Windows
Windows 10 upgrade

5 fixes voor upgradeprobleem Windows 10

De oktober-update voor Windows 10 kan vastlopen op opslagtekort. Dit kunnen gebruikers en beheerders daaraan doen.

25 september 2018

De oktober-update voor Windows 10 kan vastlopen op opslagtekort. Dit kunnen gebruikers en beheerders daaraan doen.

De aankomende volgende grote verbouwing van Windows 10 heeft minstens 10 GB aan vrije opslagruimte nodig om zichzelf te kunnen installeren. De automatisch binnenkomende oktober-update kan met minder niet toe en zou werkende pc’s dan vastlopers kunnen bezorgen. De kans bestaat dat opnieuw starten na de update niet lukt, waarschuwt Microsoft. Wat te doen? Vijf fixes.

Wissen

Het Windows Update-systeem van Microsoft controleert vooraf niet of er wel genoeg ruimte vrij is op de harde schijf (HDD) of solid-state drive (SSD). Functioneel is dit natuurlijk een gemis, wat technisch gezien best valt op te lossen. Alleen is dat aan Microsoft, die nu de bal bij gebruikers en beheerders lijkt te leggen. Zij krijgen namelijk het advies om te zorgen dat er genoeg vrije opslagruimte is.

Onnodige data, niet langer gebruikte bestanden en programma’s, plus tijdelijke bestanden (zoals browser cache files) zijn allemaal te verwijderen. Vergeet ook niet het legen van Windows’ prullenbak, waar vele megabytes en zelfs gigabytes ongezien in kunnen staan. Microsofts handige hulpje Schijfopruiming biedt (sinds Windows 98) een gebruiksvriendelijke manier om deze ruimte te herwinnen.

Een externe USB-schijf is ook te gebruiken om de installatie van de Windows 10-update zelf ruimte te geven, draagt pc-producent Dell aan in zijn Knowledge Base.

Verplaatsen

In plaats van rigoureus verwijderen - of: behalve data deleten - is er nog een ruimtewinnende handeling mogelijk. Bestanden en programma’s verplaatsen. Een extra opslagstation, al dan niet via USB aangesloten, biedt meer ruimte waar data veilig kan staan zodat de hoofdopslag ruimte wint. Dit kan handmatig, maar is voor Windows’ standaardmap met gebruikersdocumenten ook in één keer mogelijk.

Klik in de Windows Verkenner met de rechtermuisknop op de map [Gebruikersnaam], kies Eigenschappen, klik het tabblad Locatie, en kies voor Verplaatsen. Pluspunt van deze aan te raden methode is dat Windows voortaan default ‘kijkt’ naar die verplaatste locatie. Minpunt is dat die opslagplek dan wel altijd aanwezig moet zijn, dus een USB-stick of externe HDD moet wel aangesloten zijn.

Een alternatieve optie is nog het verplaatsen van bestanden naar Microsofts OneDrive. Deze in Windows 10 ingebakken clouddienst heeft namelijk enkele opties om niet alle data ook lokaal op te slaan. Via de instellingen van de OneDrive-app valt na upload van data te kiezen welke mappen wel of niet lokaal worden gesynchroniseerd. Verder kan OneDrive sinds de Windows 10 herfst-update van vorig jaar bestanden on-demand synchroniseren, wat lokale opslagruimte bespaart.

Vervangen

Het dreigende probleem van gebrickte pc’s vanwege te weinig opslagruimte geldt vooral voor oudere en zeer krap uitgevoerde apparaten. Denk aan vroege convertibles en goedkopere laptops met een karige 32 GB aan flash-opslag, die vaak ook nog eens van het tragere eMMC-type zijn. Hoeveel kostte dat apparaat bij aanschaf? Hoe traag is de processor voor moderne taken? Hoe krap is het geheugen daarbij?

Misschien is vervangen door een nieuwer apparaat wel een betere oplossing dan de kruideniersmentaliteit van schuiven met gigabytes en sprokkelen met megabytes. Zo’n hardwarevervanging kan eventueel weer een relatief lichte en goedkope pc zijn. Die dan over x tijd weer afgeschreven is, of afgedankt moet worden.

Overstappen

Microsoft-critici wijzen maar al te graag op het feit dat er ondanks de dominante marktpositie van Windows wel degelijk alternatieven zijn. Overstappen naar Linux is niet voor elke gewone gebruiker weggelegd, maar voor open-minded mensen zeker wel. Afhankelijk van de hardware valt het opensourcebesturingssysteem prima te installeren en dan vlot te gebruiken. Het vroegere verschil in systeembelasting tussen Windows en Linux is echter niet meer zo groot als in bijvoorbeeld het tijdperk van Vista en XP.

Een andere overstapoptie vereist mogelijk minder moeite, maar meer middelen. Apple biedt met zijn reeks Mac-computers nog altijd een computeralternatief voor Windows-pc’s. De goedkope Mac mini is weliswaar al een paar jaar verwaarloosd, en Apple’s instaplaptop de MacBook Air loopt qua interne componenten en schermresolutie ook wat achter. Volgens rondgaande geruchten worden beide echter dit jaar nog bijgewerkt. En voor kapitaalkrachtigere kopers biedt Apple ook zijn iMac, MacBook, MacBook Pro en wat verouderde Mac Pro.

Zuiniger ingestelde gebruikers en beheerders kunnen ook kiezen voor het relatief nieuwe alternatieve pc-platform Chrome OS. Google biedt met dat browserbesturingssysteem een platform dat draait op lichtere en dus veelal goedkopere hardware. Met ‘Linux inside’ overigens.

Uitstellen

Geen geld, geen tijd, geen zin in wissen, verplaatsen, vervangen of overstappen? Dan valt er altijd nog tijd te winnen, in plaats van opslagruimte voor de oktober-update van Windows 10. Microsoft voorziet de opvolger van Windows 7 en 8.1 weliswaar van constante updates waardoor het besturingssysteem altijd courant is. Maar goed verborgen in de instellingen biedt Windows 10 ook een uitstelmogelijkheid voor upgrades.

Helaas geldt dit alleen voor de varianten Pro, Enterprise, Education en S van Windows 10. Gewone thuisgebruikers en kleinere ondernemers die de Home-variant gebruiken, krijgen geen optie tot uitstel. Zij missen de tijdelijke afwijzing van de halfjaarlijkse updates in de geavanceerde instellingen van Windows Update.

Bovendien komt er van uitstel géén afstel. Microsoft hanteert een supportperiode van 18 maanden voor de vorige grote release van Windows 10. Zodra die tijd is verlopen, krijgt de vorige upgrade geen patches en securityfixes meer. Dan doorgaan met gebruik kan neerkomen op een groter risico dan het gebruik van Windows-versies als XP en Vista die niet alleen minder populair zijn qua gebruik maar ook qua malware-aandacht.

 

PS Sommige tech-artikelen online bieden instructies voor het deactiveren van Windows’ hele update-service. Daarmee kan ook de Home-variant van het besturingssysteem ontkomen aan volgende upgrades, zoals de grote herfst-update van dit jaar. Deze uitschakeling van het bijwerkmechanisme in Windows 10 zorgt er echter voor dat er helemaal geen patches en fixes meer binnenkomen. Daarmee springt de gebruiker dus zelf in één keer naar de onveilige non-supported fase.

4
Reacties
Jaap Ginder 03 oktober 2018 10:35

Het lijkt mij logisch dat je voor Windows 10 sowieso voldoende ruimte moet hebben. Een mini met 32Gb is not done, waar blijven je bestanden? Die mini's zijn ooit bedacht met de gedachte om alles in de cloud op te kunnen slaan, maar waaraan dan wel een prijskaartje hangt. One Drive heeft gewoon een prijsplan, het gratis deel biedt te weinig opslag. Resumerend: goedkope mini, weinig opslag, wil je meer, dan zul je moeten betalen. Vergelijk dat bijvoorbeeld eens met het aanschaffen van een goedkope printer, waarna blijkt dat de inkt snel op is en nieuwe inktpatronen peperduur zijn.
ChromeOS biedt zeker voordelen, je hebt wel altijd een internetverbinding nodig. En, Windows programma's lopen daar niet op. Maar.. opslag is geen probleem, in ieder geval niet voor foto's.

M. Commandeur 03 oktober 2018 00:10

@Jasper: OK, 4. maar dan met het gemak waarmee W'10 wordt 'verkocht' en zonder veel van de problemen die Windows* met zich meebrengt.
Ikzelf heb lang terug voorgesorteerd door Mozilla Firefox, Thunderbird en LiberOffice/Openoffice te gebruiken. Dit en nog veel meer komt met Linux (Mint) mee.
* Windows met zijn vernieuwingsdrang gericht op uiterlijk maar achteruitgang in bedieningsvriendelijkheid en constistente opbouw, stilstand in foutoplossing.

Jasper Bakker 01 oktober 2018 10:46

Beste M. COMMANDEUR,
Je bedoelt dus '4. Overstappen'?
'Overstappen naar Linux is niet voor elke gewone gebruiker weggelegd, maar voor open-minded mensen zeker wel. Afhankelijk van de hardware valt het opensourcebesturingssysteem prima te installeren en dan vlot te gebruiken. Het vroegere verschil in systeembelasting tussen Windows en Linux is echter niet meer zo groot als in bijvoorbeeld het tijdperk van Vista en XP.'
:)

M. Commandeur 25 september 2018 22:03

6. Linux Mint installeren (+/- 15 min.).

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.