Beheer

Storage
Samsung PM1643

40GB geheugen geeft 30TB SSD snelheid

Samsung debuteert de grootste SSD ter wereld waarin het 40 GB DDR4-geheugen en andere slimme chipinnovaties gebruikt voor capaciteit én snelheid.

Samsung PM1643 © Samsung
22 februari 2018

Samsung debuteert de grootste SSD ter wereld waarin het 40 GB DDR4-geheugen en andere slimme chipinnovaties gebruikt voor capaciteit én snelheid.

Samsungs nieuwe top-SSD voor zakelijk gebruik brengt niet alleen nieuw record qua opslagruimte. De 32TB NAND flash in de 2,5 inch PM1643-drive wordt bijgestaan door een royale hoeveelheid cache-geheugen plus gecombineerde controllers en speciale software.

De SAS-drive (Serial Attached SCSI) heeft 9 flash-controllers in één behuizing, waardoor er meer ruimte is voor opslag. Ze sturen 32 packages van 1 TB NAND flash aan; in elk van deze flash-chips zitten 16 lagen 512Gb 3-bit-per-cel V-NAND. Om deze grote opslagruimte ook op hoge snelheid te kunnen benutten bevat de drive voor zijn cache-geheugen 10 packages met 4 GB DDR4 RAM per stuk.

Deze chips van elk 8Gb (gigabit) zijn aaneengeschakeld met speciale verticale verbindingen door de chips heen waardoor ze op elkaar (in plaats van naast elkaar) geplaatst kunnen worden. Deze zogeheten through-silicon via's (TSV) zijn een primeur voor DRAM in een SSD.

Snel en duurzaam

De speciaal ontwikkelde SAS-controller van Samsung heeft een doorvoersnelheid van 12 Gb/s. De PM1643 haalt hiermee random lees- en schrijfbewerkingen van respectievelijk 400.000 en 50.000 IOPS (input-output-operaties per seconde). De sequentiële lees- en schrijfoperaties gaan met een snelheid van respectievelijk 2100 en 1700 MB/s.

Daarmee is de schijf ruim twee keer zo snel als zijn voorganger van 15 TB (de PM1633a) en ongeveer drie keer zo snel als een gewone SSD in een laptop. Samsung trekt hierbij de vergelijking met zijn consumenten SSD-model 850 EVO. Volgens de fabrikant houdt zijn nieuwe SAS-recordhouder het 5 jaar vol bij gebruik dat de volledige 30TB elke dag geheel beschrijft.

Samsungs opslagconcurrent Seagate heeft in augustus 2016 al een nog grotere SSD laten zien van 60 TB. Die SAS-drive zat echter in een 3,5 inch behuizing, die in computers en racks meer ruimte in beslag neemt. De enorme capaciteit van 60 TB kan dit compenseren, maar deze Seagate-drive lijkt nooit in productie te zijn genomen.

Prijzen zullen zakken

Samsung is afgelopen maand begonnen met de fabricage van zijn nieuwe 30 TB drive. Deze is net als het Seagate-demonstratiemodel bedoeld voor zakelijk gebruik, maar de ingebouwde technologische innovaties drukken uiteindelijk vaak ook de prijzen aan de onderkant van de markt.

Samsung heeft bekendgemaakt dat er versies van 15,36TB, 7,68TB, 3,84TB, 1,92TB, 960GB en 800GB zullen volgen. Het bedrijf geeft nog geen informatie over leveringsdata en prijzen.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.