Management

Software-ontwikkeling
Vrouwe Justitia

400 miljoen euro nodig voor betere IT in strafrechtketen

Raad voor Rechtspraak wil naar één cloudoplossing voor politie, OM en rechter

Vrouwe Justitia © CC0 Pixabay,  AJEL
20 april 2017

Raad voor Rechtspraak wil naar één cloudoplossing voor politie, OM en rechter

De komende kabinetsperiode zal er zo'n 400 miljoen euro nodig zijn om de informatieuitwisseling binnen de strafrechtketen op orde te krijgen. Dat is de ambitie van de voorzitter Frits Bakker van de Raad voor de Rechtspraak.

Bakker noemt het bedrag het bedrag van 100 miljoen per jaar gedurende de komende kabinetsperiode in een interview in NRC Handelsblad van afgelopen woensdag. Hij doet daar uit de doeken dat er nu nog veel misloopt in de informatieuitwisseling tussen politie, Openbaar Ministerie en de rechtspraak:

"Bij de politie moet soms iets worden geprint, wat later bij het OM weer moet worden gescand. (..) Als de politie heel snel toestemming wil voor een telefoontap, dan moet een motoragent met het proces-verbaal naar de rechter-commissaris rijden. Dat kan beter worden geregeld. (..) Voor de verbetering van de logistiek hebben we wel degelijk geld nodig. Dat is een dure operatie. Dat geld is er de afgelopen jaren niet geweest. Iedereen heeft voor tijdelijke oplossingen gekozen. Nu willen we met zijn drieën flink vooruit.”

Bakker zegt naar één systeem te streven waar alle betrokken instanties toegang toe hebben. Nu hebben politie, Openbaar Ministerie en de rechtspraak elk nog eigen systemen en Bakker heeft geen vertrouwen in 'allerlei houtje-touwtje-oplossingen' om die met elkaar te laten praten.

Behalve over de functionaliteit blijkt Bakker ook al te hebben nagedacht over de IT-infrastructuur; hij ziet het liefst 'alle strafrechtelijke data in één cloud'.

Lees meer over
1
Reacties
Anoniem 20 april 2017 13:25
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.