Overslaan en naar de inhoud gaan

31 miljoen kilo ICT-afval ingezameld in 2012

Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde ICT Milieumonitor. Van de 17,5 miljoen kilo afval kon ongeveer 86 procent gerecycled worden. 11 procent werd gebruikt voor het terugwinnen van energie. Verder registreerde opdrachtnemer Wecycle nog eens 13.545 ton afgedankte ICT-apparaten die recyclingbedrijven buiten het inzamelsysteem om verwerkten. Dit laatste onderstreept de noodzaak van een door ICT Milieu bepleite registratieplicht.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De 17.556 ton ingezameld ICT-afval is een afname van zo'n 3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit is in lijn met de trend van een dalend inzamelgewicht, die in 2009 is ingezet, als gevolg van krimpende ICT-uitgaven en uitgestelde vervangingsinvesteringen. Daarnaast worden ICT-producten steeds lichter; zware CRT-monitoren worden bijvoorbeeld steeds minder vaak aangeboden.

Registratieplicht hard nodig

Momenteel hebben verwerkers van ICT-afval nog geen registratieplicht. De registratiepilot waar Wecycle in 2012 mee startte, toont echter aan dat een groot deel van de ICT-afvalstroom voorheen onzichtbaar bleef. Een deel van het ICT-afval wordt niet apart ingeleverd of op een onjuiste manier verwerkt. “Waardevolle grondstoffen raken hierdoor verloren, maar bovenal kunnen er risico's voor het milieu ontstaan”, vertelt Martijn Brand, voorzitter van ICT Milieu. Hij pleit dan ook voor certificering en een registratieplicht: “De bonafide partijen die tijdens de pilot tot registratie bereid bleken, hebben daar geen last van en het prikkelt kleinere en minder professionele spelers om hun werk en de kwaliteit daarvan te verantwoorden.”

Strengere Europese richtlijn

Volgens Brand is een registratieplicht ook nodig om te kunnen voldoen aan de strengere eisen vanuit de EU. Zo moet vanaf 2019 65 procent van het gewicht dat producenten aan ICT-apparatuur op de markt zetten ook weer opgehaald worden aan ICT-afval. Uiterlijk februari 2014 moet de Europese richtlijn geïmplementeerd zijn in de Nederlandse milieuwetgeving.

Stichting ICT Milieu is onderdeel van branchevereniging Nederland ICT, en opgericht in 2001. Het behartigt de milieubelangen van zo’n 250 bedrijven uit de ICT-sector.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in