Management

Apps
Oudere met smartphone

270 miljoen voor ICT die oudere thuis ondersteunt

Het kabinet wil met nieuwe technologie en slimmere zorg voor elkaar krijgen dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen.

© Unsplash malcolm lightbody
18 juni 2018

Het kabinet wil met nieuwe technologie en slimmere zorg voor elkaar krijgen dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen.

Het geld is bedoeld om met ICT de zorg thuis te verbeteren, om informatie tussen zorgverleners en cliënten beter digitaal uit te wisselen en voor nieuwe 'hofjes', zorgwoningen en andere vernieuwende woonvormen voor ouderen.

De 270 miljoen is onderdeel van een groter pakket maatregel dat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft aangekondigd om het voor ouderen makkelijker te maken thuis te blijven wonen.

Het leeuwendeel van de Nederlandse ouderen woont nog zelfstandig, vaak met assistentie van een of meerdere mantelzorgers. Bijna een kwart van de 75-plussers krijgt hulp of zorg van beroepskrachten. Er komen steeds meer ouderen die niet meer helemaal op eigen benen kunnen staan, maar wel graag thuis willen blijven wonen. En er komen juist minder mantelzorgers.

Om mogelijk te maken dat ouderen toch langer thuis kunnen blijven, wil De Jonge ook de zorg slimmer organiseren. Daarom worden bijvoorbeeld de huisarts, apotheker en wijkverpleegkundige bijeengebracht in wijkteams, die kwetsbare ouderen onder hun hoede nemen. Die hebben eerder door of het misgaat met een oudere en kunnen beter inschatten of die het best geholpen is met een gesprek, een medicijn, een hulpmiddel, een helpende hand of nog wat anders.

Voor het volledige pakket is een bedrag van 340 miljoen beschikbaar.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.