Beheer

Juridische zaken
Sleepnet

178.000 handtekeningen referendum tapwet

Ruim over de helft

© CC0 Pixabay.com,  Mofido
3 oktober 2017

Ruim over de helft

Het initiatief voor een raadgevend referendum over de zogeheten tapwet heeft tot nu toe ruim 178.000 handtekeningen verzameld. Hiermee is ruim de helft van de benodigde steunbetuigingen binnen, aldus een van de initiatiefnemers, student Tijn de Vos.

In totaal zijn 300.000 handtekeningen nodig voor een raadgevend referendum over deze nieuwe wet die formeel Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten heet. De wet werd in juli aangenomen door de Eerste Kamer. De wet geeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ruimere toegang tot telefoon- en internetgegevens van burgers. Als de handtekeningen voor 16 oktober binnen zijn, kunnen alle Nederlanders zich in een raadgevend referendum uitspreken over de wet.

Lees meer over
2
Reacties
Wim 04 oktober 2017 19:23

Goedendag,

Denk dat als je niets te verbergen hebt voor de autoriteiten, dan is er niets aan de hand. In de huidige wereld waarin we leven, is het denk ik verstandig om de handhavers zoveel mogelijk middelen ter beschikking te stellen om eventuele aanslagen of criminele activiteiten in een zo vroeg mogelijk stadium te kunnen signaleren. Het is een utopie dat de e-mail nooit wordt gelezen/gezien door iemand anders dan de ontvanger. Providers hebben te maken met data welke ook bestaat uit e-mail verkeer, waardoor ze ook stukken tekst lezen als ze met de server of database bezig zijn. Voor de goedkope prijzen kan het voorkomen dat de e-mail niet goed versleuteld wordt opgeslagen.
Verder zullen alleen personen uiteindelijk overblijven die voor de handhavers interessant zijn om te volgen. De student die blogt, met zijn vriendin/vriend praat etc. wordt meestal al snel weer van de lijst verwijderd, want is gewoon ondoenlijk om iedereen te volgen.
Kortom: Persoonlijk vind ik het een goede zaak.

Niels 04 oktober 2017 14:43

Goedendag,

We hebben jullie nieuwsitem ook bij sleepwet.nl gezien, dank voor de vermelding. Nog even een terugkoppeling, geen van de "lees meer" verwijzingen onder het artikel functioneert. Ze leveren helaas alleen een lege pagina op.

Vriendelijke groet,
Niels
Sleepwet vrijwilligers coördinator

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.