Overslaan en naar de inhoud gaan

1,5 miljoen apps de prullenbak in door nieuw beleid Apple en Google

Apple en Google houden grote schoonmaak in hun app stores door 'verwaarloosde' en impopulaire apps te verwijderen. Bij Google zitten er 869.000 apps op de schopstoel en bij Apple 650.000 apps.
app store
© Apple
Apple

Google begon in april met het waarschuwen van ontwikkelaars dat er een aangescherpt beleid aankwam. Apple deed dat een maand later. Beide bedrijven hebben besloten dat apps die twee jaar lang geen update hebben ontvangen, worden verwijderd uit de app store. Bij Google gaat het nieuwe beleid in november in, bij Apple al veel sneller. Ontwikkelaars krijgen 30 dagen de tijd na een waarschuwing om hun apps alsnog te verversen anders volgt onverbiddelijk de route naar vergetelheid. Ze worden bij Google nog niet echt weggegooid maar zijn niet meer vindbaar. Bij Apple is het lot onduidelijk.

Het analistenbureau Pixalate heeft een inschatting gemaakt om hoeveel apps het in beide app stores zou gaan, in totaal dus ruim 1,5 miljoen apps. CNet bericht daarover.

3,1 miljoen apps over

Uit het Pixalate-rapport blijkt verder dat er een correlatie is tussen apps die vaak van een nieuwe versie worden voorzien en het aantal maandelijkse downloads. 84% van de apps met meer dan 100 miljoen downloads kregen een update in de afgelopen zes maanden. In beide stores werd de afgelopen twee jaar 68% van de apps of circa 3,1 miljoen stuks minimaal één keer ververst.

Hoewel de argumentatie van de beide bedrijven valide is, namelijk de veiligheid verhogen omdat apps die geen updates krijgen een hoger risico hebben kwetsbaarheden te bevatten, is er ook kritiek. Niet alle oudere apps zijn 'stuk'. Sommige apps zijn niet bedoeld als een dienst die voortdurend vernieuwd wordt. Zo zijn er bijvoorbeeld apps die onderdeel zijn van een kunstproject en blijven zoals ze zijn ingevoerd. Geweerde Android-apps kunnen eventueel nog via alternatieve bronnen worden gedownload, maar bij Apple zijn de verweesde apps straks gewoon weg.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in