Loopbaan

Carriere
Google office lawn

10% salarisverlaging dreigt voor Google-thuiswerkers

Google experimenteert met lager salaris voor thuiswerkers.

© Google
12 augustus 2021

Google experimenteert met lager salaris voor thuiswerkers.

Medewerkers van Google die besluiten volledig thuis te blijven werken nu de kantoren in de Verenigde Staten langzamerhand weer opengaan, krijgen mogelijk een salarisverlaging. Uit een tool om het salaris te berekenen van moederbedrijf Alphabet blijkt volgens persbureau Reuters dat medewerkers die verder van kantoor wonen, tot wel 10 procent salaris inleveren als ze fulltime thuis gaan werken.

Het gaat om een experiment in Silicon Valley, waarbij medewerkers betaald worden op basis van de locatie waar ze wonen. Wie naar een goedkopere stad of staat verhuist, levert salaris in. Ontwikkelingen in Silicon Valley lopen vaak voor op andere grote bedrijven. Facebook en Twitter korten werknemers die naar goedkopere wijken verhuizen al langere tijd.

'Altijd al verschillen'

Een woordvoerder van Google legt aan Reuters uit dat de salarissen van medewerkers altijd al verschillen van stad tot stad en van staat tot staat. "De beloningen zijn altijd bepaald door de locatie en we betalen altijd aan de bovenkant van de markt, op basis van waar een werknemer werkt", aldus de woordvoerder.

Moederbedrijf Alphabet biedt werknemers een salariscalculator die hun in staat stelt om de financiële gevolgen van een verhuizing te berekenen. Uit deze interne tool zou echter blijken dat medewerkers van Google die op hetzelfde adres blijven wonen, maar thuis gaan werken, ook salaris inleveren. Dit kan in sommige gevallen oplopen tot wel 10 procent, blijkt uit screenshots die Reuters heeft gezien.

Toch maar naar kantoor?

Een medewerker van Google, die niet bij naam genoemd wil worden uit angst voor maatregelen, overweegt daarom ondanks twee uur durend woon-werkverkeer toch op kantoor te blijven werken. "Deze loonsverlaging is vergelijkbaar met mijn meest recente promotie en ik heb al dat harde werk niet voor niks gedaan", aldus de anonieme medewerker.

2
Reacties
Bop 28 september 2021 18:28

Best een goed punt van Atilla.

Overigens kan spreiding van medewerkers juist ook helpen om overspannen huizenprijzen te VERLAGEN.

Atilla Vigh 12 augustus 2021 12:20

Een typisch voorbeeld van ouderwets denken. Indien en alleen indien Google (en de andere tech bedrijven in Silicon Valley) echt in het voor-Corona-tijdperk medewerkers die op locaties werkten waar de huizenprijzen sky high zijn, meer salaris biedt (vanwege en alleen vanwege die huizenprijzen) is het niet onredelijk om die vergoeding (wat zo zie ik dat dan) bij verhuizing naar een andere locatie (omdat je bij thuiswerken desnoods op de Noordpool kan gaan zitten) weer ongedaan te maken. Deze discussie wordt ook gevoerd in het kader van reiskosten.
Overigens de opmerking van de "anonieme bron" is kul. De loonsverlaging is (en dat mag ik hopen) precies het deel dat ie voor Corona uitgaf aan hele dure woonruimte. Wel had het de tech bedrijven kunnen sieren dat ze bovenop het salaris een woontoelage geven voor medewerkers die op locatie werken waar de huizenprijs relatief hoog zijn. Dan is ook duidelijk waar die toelage voor dient en dat bij verhuizing naar een goedkopere locatie die toelage weer verdwijnt. Dat mis je niet in je portemonnee, want dat geld ging op aan hypotheek of huur.
Wat niet zo kan zijn (anders krijg ik de hele goegemeente over mij heen), is dat als je besluit om thuis te gaan werken fulltime, en je woont in een dure locatie, dat Google je eigenlijk impliciet dwingt naar een goedkopere locatie uit te kijken. Dat initiatief - woonrecht - is grondwettelijk verankerd. Daar gaat wat mij betreft een werkgever niet over. Overigens verwacht ik bij "gedwongen" verhuizing naar goedkopere locaties, een verschuiving van het probleem, dan worden de huizen daar weer duurder.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.