Whitepapers

Resultaten IT-opleidingenonderzoek door AG Connect

Resultaten IT-opleidingenonderzoek door AG Connect

Resultaten IT-opleidingenonderzoek door AG Connect

Digitalisering heeft het afgelopen jaar een flinke duw gekregen. Het gedwongen thuiswerken, het sluiten van fysieke winkels, het op afstand organiseren van de zorg en grote groepen mensen snel van persoonlijke informatie willen voorzien (bijvoorbeeld van coronatestuitslagen) zorgen ervoor dat versneld naar nieuwe digitale oplossingen wordt gezocht.


IT was al een kansrijk beroep omdat de wereld nu eenmaal digitaler wordt. Nu gaat die digitalisering in nog sneller tempo en zijn er op nog kortere termijn mensen nodig. 'Elk nadeel heb z’n voordeel', zei Cruijff ooit. Door gedwongen ontslagen in minder kansrijke sectoren staat er een hele batterij mensen klaar om de overstap te maken. Het aantal programma’s dat mensen omschoolt naar een baan in de IT, groeit.


Toch gaat scholing – omscholing en bijscholing – nog niet helemaal van een leien dakje. Uit ons opleidingenonderzoek blijkt opnieuw dat IT’ers de druk om bij te blijven hoog vinden. Een derde vindt (opnieuw) de druk zo hoog dat ze de sector willen verlaten.


Ondanks alle goede omscholingsinitiatieven zijn er ook nog hobbels te nemen. Er zijn negatieve verhalen bekend, zoals van iemand die net werkloos is geworden en zich naar een IT-functie wil laten omscholen, maar vastloopt in het woud van mogelijkheden. Moet ze beginnen bij een basisopleiding ICT die het UWV adviseert, of toch starten met het behalen van certificaten die door werkgevers worden gevraagd?


Of er zijn werkgevers die moeilijk vacatures kunnen vervullen maar toch blijven zoeken naar het schaap met de vijf poten. Als er een junior met veel potentie langskomt, willen ze daar niet altijd in investeren.


Er zijn genoeg initiatieven en goede voornemens, maar blijkbaar moet er toch nóg een tandje bij qua ondersteuning van en investering in nieuwe en bestaande IT’ers. Zo wordt IT niet alleen kansrijk, maar biedt het ook echt kansen.