Innovatie & Strategie

Podcast Toekomstmuziek van AG Connect

Podcastserie Toekomstmuziek

Elke drie weken een aflevering met wetenschappers, onderzoekers en praktijk over nieuwe IT-ontwikkelingen.

Podcast Toekomstmuziek © AG Connect
3 juni 2021

Elke drie weken een aflevering met wetenschappers, onderzoekers en praktijk over nieuwe IT-ontwikkelingen.

Welke innovaties of IT-ontwikkelingen staan op het punt van doorbreken? En wat kunnen we daarvan verwachten in de praktijk? Daarover gaat de redactie van IT-vakplatform AG Connect elke drie weken in gesprek met onderzoekers, wetenschappers en professionals uit de praktijk.

#01 Wanneer kun je een gesprek voeren met een robot?

Robots bestaan. Toch kom je ze nog niet vaak tegen ‘in het wild’. De behoefte robotondersteuning is er. Denk aan de zorg, onderwijs of voor assistentie bij plotseling opkomende wachtrijen. Wat staat nog in de weg?

Sprekers: Redacteur Thijs Doorenbosch van AG Connect gaat in gesprek met Koen Hindriks, hoogleraar Artificial Intelligence van de Vrije Universiteit in Amsterdam en met Leo Vulto, manager Facilitaire Service Operatie bij Rabobank.

Ga naar de podcast over sociale interactie met robots.

#02 Doet de overheid genoeg om algoritmes in toom te houden?

Algoritmes bepalen wie de Belastingdienst controleert, wie verdacht is van fraude en ze berekenen de kans dat ex-gedetineerden weer de fout in gaan. Ze kunnen leiden tot discriminatie en uitsluiting. Heeft de Nederlandse overheid wel genoeg grip om haar eigen algoritmes?

Sprekers: Redacteur Sjoerd Hartholt interviewt Marlies van Eck, docent van Universiteit Leiden en adviseur bij Hooghiemstra & Partners en Albert Meijer, hoogleraar publieke innovatie bij Universiteit Utrecht.

Ga naar de podcast over grip op algoritmen.

#03 Waarom moet je nu echt al rekening houden met de kwantumcomputer?

De kwantumcomputer lijkt nog ver weg. Maar kopieën van alle data die nu versleuteld worden verstuurd, komen ergens in een database terecht. Ook al wil je dat niet. Die informatie ligt straks open en bloot. En er zijn meer redenen om nu al te zorgen dat gegevens straks nog steeds veilig zijn.

Sprekers: Redacteur Thijs Doorenbosch van AG Connect gaat in gesprek met Maran van Heesch, Quantum Security specialist, TNO en Ronald Cramer, hoogleraar Cryptologie aan de Universiteit Leiden en groepsleider Cryptologie aan het Centrum Wiskunde & informatica (CWI).

Ga naar de podcast over postkwantumcryptografie.

#04 Moeten we ons zorgen maken om de slimme stad?

Steeds meer steden krijgen slimme toepassingen om het leven en de veiligheid van burgers te verbeteren. Maar daarvoor wordt ook veel data verzameld en worden veel technologische toepassingen ingezet. Hoe ethisch verantwoord is dat? En moeten we ons zorgen maken?

Sprekers: Redacteur Eveline Meijer van AG Connect gaat in gesprek met professor Peter-Paul Verbeek van de Universiteit Twente en CIO Marielle van der Zanden van de gemeente Utrecht.

Luister hier naar de podcast over ethische vraagstukken in de slimme stad.

#5 Hoe maak je de IT-organisatie klaar voor de toekomst?

Door covid-19-pandemie kregen we een kijkje in de toekomst van werk: snel digitaliseren, op afstand via technologie. Wendbaarheid is het toverwoord. Wanneer ben je als organisatie wendbaar? En hoe geef je als manager leiding aan een wendbare IT-organisatie?

Sprekers: Content director Rian van Heur van AG Connect gaat in gesprek met Rini van Solingen is deeltijdhoogleraar Global Software Engineering aan de Technische Universiteit Delft en CEO en mede-oprichter Sid Sijbrandji van GitLab.

Luister hier naar de podcast over het organiseren van IT in netwerkorganisaties.

#6 Waarom is softwareverificatie nog geen standaard in de praktijk?

Via softwareverificatie kom je erachter of je programma écht werkt zoals het moet werken en kun je vele scenario’s geautomatiseerd doorlopen. Toch gebruiken we de techniek nog nauwelijks in de praktijk. Waarom is dat? En welke voordelen biedt het hen die softwareverificatie al wél gebruiken?

Sprekers: Redacteur Eveline Meijer van AG Connect gaat in gesprek met professor Marieke Huisman van de Universiteit Twente en System Designer Ronald Bos van Technolution.

Ga naar podcast over verificatie van software.

#7 Solliciteren we straks alleen nog via algoritmes?

Algoritmes vinden steeds vaker hun weg naar wervingsprocedures. Een computer gaat immers sneller door een stapel CV’s heen dan een mens dat kan. Maar uit de praktijk weten we ook dat risico’s als discriminatie en bias snel op de loer liggen. Dus in hoeverre kunnen HR-algoritmes écht mensenwerk over gaan nemen?

Sprekers: Redacteur Eveline Meijer van AG Connect gaat in gesprek met professor Sandjai Bhulai van de Vrije Universiteit en HR-expert Bas van de Haterd.

Ga naar de podcast over HR-algoritmes. 

#8 Kun je computers direct besturen met je hersenen?

Het lijkt zo logisch om de computer direct aan te sturen met je hersenen. Er is al veel onderzoek naar gedaan. Een doorbraak zit er echt aan te komen. Maar wie in de industrie verzint de ‘killer-app’?

Sprekers: Redacteur Thijs Doorenbosch van AG Connect gaat in gesprek met hoogleraar cognitive neuroscience Nick Ramsey van Het UMC Utrecht en met Ivo de la Rive Box, medeoprichter van MindEffect, een bedrijf gericht op toepassingen van brein-computerinterfaces.

Ga naar de podcast over brein-computerinterfaces. 

#9 Wanneer kunnen we aan de slag met de kwantumcomputer?

Kwantumcomputers kunnen berekeningen sneller uitvoeren dan gewone computers, waardoor er allerlei nieuwe mogelijkheden ontstaan. De ontwikkeling neemt echter al vele jaren in beslag, en echt nuttige toepassingen zijn er nog niet. Wanneer kunnen we écht met de kwantumcomputer aan de slag?

Sprekers: Redacteur Eveline Meijer van AG Connect gaat in gesprek  Anne-Marije Zwerver, promovenda bij QuTech en Adriaan Rol, directeur R&D en medeoprichter van Orange Quantum Systems.

Ga naar de podcast over kwantumcomputers.

#10 Waarom beeldherkenning in video's pas net begint

Beeldherkenning heeft een enorme vlucht genomen. Het begon met het herkennen van katten en honden in willekeurige plaatjes. Nu kan de computer 20.000 objecten herkennen, beter dan de mens. Maar de toepassing stuit nog op flinke hobbels. En er zijn wetenschappelijke uitdagingen.

Sprekers: Redacteur Thijs Doorenbosch van AG Connect spreekt met emeritus hoogleraar Arnold Smeulders en met Joost Huiskens, gepromoveerd arts en werkzaam bij SAS als Industrie Expert Healthcare om de brug te slaan tussen technische vindingen en uiteindelijk voordeel voor de patiënt.  

Ga naar de podcast over beeldherkenning. 

#11 Hoe ziet het duurzame datacenter van de toekomst eruit?

Datacenters slurpen energie. Te veel, vinden sommige mensen. Hoe zorgen we ervoor dat datacenters in de toekomst duurzaam en toekomstbestendig worden? En welke uitdagingen spelen er nog meer? AG Connect gaat in gesprek met de branche en met wetenschappers.

Sprekers: Sjoerd Hartholt van AG Connect gaat in gesprek met adviseur Erik Barentsen van de Dutch Data Center Association en programmaleider Judith Inberg van Universiteit Twente.

Ga naar de podcast over duurzame datacenters.

#12 Bewaren we straks al onze data op moleculen?

We verzamelen steeds meer data, die allemaal ergens opgeslagen moeten worden. Maar er zijn zorgen over de hoeveelheid energie die dat kost en of er wel genoeg grondstoffen zijn om opslagapparaten te maken. Gelukkig wordt er aan een alternatief gewerkt: het opslaan van data op moleculen, zoals DNA. Het is alleen de vraag of dat wel voor alle soorten data een uitkomst is.

Sprekers: Redacteur Eveline Meijer van AG Connect gaat in gesprek met dr. Steven Martens van de Universiteit Gent en professor Tom de Greef van de TU/e en de Radboud Universiteit.

Ga naar de podcast over data-opslag op moleculen. 

#13 Hoe kan data veilig & privacyvriendelijk gedeeld worden?

Door data te delen kunnen ziekenhuizen nog betere zorg aanbieden en worden vliegtuigen nog veiliger. Maar, strikte wetgeving maakt datadelen vaak lastig. Gelukkig zijn er initiatieven die veilig en privacy-vriendelijk datadelen mogelijk maken.

Sprekers: Sjoerd Hartholt van AG Connect gaat in gesprek met Willem Koeman, één van de oprichters van AMdEX en met Frans Oort, hoogleraar Methodenleer en Statistiek aan de UvA en directeur van onderzoeksinstituut Child Development and Education.

Ga naar de podcast over veilig en privacyvriendelijk data delen. 

#14 Hoe ziet de toekomst van blockchain eruit?

Blockchain was een lange tijd een grote hype: ieder bedrijf dat hip wilde lijken of mee wilde komen in de markt, leek een blockchain-oplossing te bedenken. Inmiddels is de hype voorbij, maar de technologie is nog steeds nuttig voor allerlei toepassingen. Dus hoe ziet de toekomst van blockchain eruit?

Sprekers: Redacteur Eveline Meijer van AG Connect gaat in gesprek met dr. Jan Veuger, professor en lector blockchain bij Saxion, en Peter Verkoulen van de Dutch Blockchain Coalition. 

Ga naar de podcast over blockchain. 

#15 Zijn computers straks net zo energiezuinig als onze hersenen?

Het trainen van en werken met neurale netwerken kan behoorlijk wat energie kosten. Wetenschappers denken dat dit veel efficiënter kan, door een voorbeeld te nemen aan ons eigen brein. 

Sprekers: Redacteur Eveline Meijer van AG Connect gaat in gesprek met dr. Bert Jan Offrein, manager neuromorphic devices & systems group bij IBM Research Europe en hoogleraar Analog Signal Processing Devices and Systems bij de Universiteit Twente.

Ga naar de podcast over neuromorphic computing.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.