Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrouwen in kwantum komen samen tijdens eerste symposium WIQD

Hoewel veel wetenschappelijke disciplines een eigen netwerk hebben voor vrouwelijke onderzoekers, was dit nog niet het geval voor Nederlandse vrouwen in kwantumonderzoek. CWI-onderzoeker Stacey Jeffery en collega's begonnen er daarom één. In maart komen zij voor het eerst samen tijdens een symposium.
© TU Delft
TU Delft

"Het idee om WIQD op te richten ontstond toen ik hoorde dat er bij vrouwelijk onderzoekstalent een zogeheten leaky pipeline zichtbaar is", vertelt Jeffery op de website van het CWI. Met 'leaky pipeline' doelt ze op het feit dat het aandeel vrouwen in de wetenschap bij iedere carrièrestap daalt.

Jeffery is dus nog wel in dit vakgebied actief, maar vroeg zich af waarom zoveel vrouwen afhaken. Het antwoord zit het mogelijk in netwerken als WIQD, wat staat voor Women in Quantum Development. Tijdens haar studie in Canada zat Jeffery namelijk ook in een grote groep onderzoekers, wat een hoop waarde bleek te bieden. Zo kun je leunen op advies van anderen, maar kun je ook sneller kennismaken met rolmodellen en andere typen onderzoekers.

Eerste symposium voor WIQD

De kringen in Nederland zijn volgens Jeffery echter kleiner. Maar met dit nieuwe netwerk moet dat voor vrouwen in kwantumonderzoek dus veranderen. WIQD heeft namelijk als doel om vrouwelijke onderzoekers in de wetenschap, industrie en politiek samen te brengen.

Daartoe is al een stuurgroep opgezet, die nu uit acht leden bestaat. In de stuurgroep zitten onder meer Jaya Baloo van beveiligingsbedrijf Avast, Karin Poels van het ministerie van Binnenlandse Zaken en WIQD-medeoprichter Julia Cramer van de Leiden University. De groep is dus erg divers wat betreft achtergronden, maar dat zorgt volgens Jeffery ook voor een brede visie op netwerken. Daarnaast "kan het vanuit allerlei invalshoeken discussiëren over onderwerpen die in WIQD langskomen".

De missie van WIQD wordt tijdens een symposium op 18 maart voor het eerst in de praktijk gebracht. Daar spreken in ieder geval Heike Riel van IBM en Barbara Terhal van de TU Delft. Het evenement wordt door WIQD georganiseerd, maar is niet exclusief voor vrouwen toegankelijk. Ook anderen die baat denken te hebben bij het evenement zijn welkom.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in