Overslaan en naar de inhoud gaan

Test sensor-pen voor vroegtijdige diagnose Parkinson

Met de sensorpen zijn schrijf- en tekenbewegingen te analyseren, waardoor veranderingen in de samenwerking tussen het zenuwstelsel en de spieren voor de fijne motoriek kunnen worden onderzocht. Bij de ziekte van Parkinson is sprake van trilbewegingen, stijfheid en traagheid. De trilbewegingen zijn vast te stellen met de sensorpen en de traagheid waarmee iemand schrijft, wordt weerspiegeld in de duur van de schrijftestjes.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De stijfheid heeft invloed op de afstemming van de spieren; deze is via elektroden op de huid meetbaar. Door al deze gegevens te combineren, proberen de onderzoekers de ziekte van Parkinson in een vroeg stadium vast te stellen.

Eerder doorverwijzen naar neuroloog

De ziekte van Parkinson is in de beginfase van de ziekte moeilijk vast te stellen en de diagnose wordt meestal pas vijf tot tien jaar na het ontstaan van de ziekte gesteld. Op het moment van diagnose zijn belangrijke hersenfuncties al verslechterd. Een van de vroeg merkbare kenmerken van de ziekte is het verslechteren van de motoriek. De uitkomsten van de tests met de sensorpen kunnen er toe leiden dat patiënten sneller door worden verwezen naar een neuroloog. De sensorpen is bovendien minder duur dan het maken van scans en door de eerdere diagnose kan de behandeling eerder starten. Hierdoor kunnen zorgkosten bespaard worden en is de kwaliteit van leven voor de patiënt te verbeteren, verwachten de onderzoekers.

Het onderzoek naar de werking van de sensorpen staat onder leiding van hoogleraar Klinische Neuro-engineering, Natasha Maurits. Initiator van de studie is het Engelse bedrijf Manus Neurodynamica. In Europa zijn verder drie onderzoeksinstellingen en vier bedrijven betrokken bij het onderzoek. Het onderzoek duurt twee jaar.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in