Overslaan en naar de inhoud gaan

Birna van Riemsdijk krijgt ICT-Onderzoeksprijs

De Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek wordt jaarlijks uitgereikt aan een wetenschappelijk onderzoeker, jonger dan veertig jaar, die vernieuwend onderzoek heeft verricht of verantwoordelijk is voor een wetenschappelijke doorbraak in de ICT. Dit jaar waren vijf kandidaten voorgedragen voor de prestigieuze prijs. Het is voor de derde keer dat de prijs – die sinds 2010 wordt uitgereikt - naar een vrouwelijke onderzoekster gaat.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Socially Adaptive Electronic Partner

Van Riemsdijk richt zich op slimme software die normen en waarden van mensen respecteert door zich daaraan aan te passen. Van Riemsdijk (1978) is universitair docent aan de TU Delft in de Interactive Intelligence sectie en werkt op het grensvlak van theoretische informatica, kunstmatige intelligentie en mens-machine-interactie. Haar onderzoek op deze drie terreinen over de afgelopen jaren heeft geleid tot de ontwikkeling van een nieuw softwareconcept dat zij "Socially Adaptive Electronic Partner" (SAEP) noemt. Zij is in 2012 gekozen als lid van het bestuur van IFAAMAS, een overkoepelende organisatie van het agenttechnologie onderzoeksveld, en kreeg in 2014 een Vidi-subsidie van NWO voor haar onderzoek naar SAEPs. Zij zet zich ook actief in om meisjes te interesseren voor techniek, onder andere door via VHTO op scholen te vertellen over haar werk.

Geldprijs van 50.000 euro

De prijs wordt beschikbaar gesteld door de KHMW (Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen) via het ICT-onderzoek Platform Nederland (IPN) in samenwerking met NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek). De prijs bestaat uit 50.000 euro, is vrij te besteden aan ICT-onderzoek, een oorkonde en een sculptuur. Van Riemsdijk wil het geldbedrag dat aan de prijs verbonden is, besteden aan haar onderzoek op het grensvlak van ICT en ethiek.

De jury, bestond dit jaar uit Prof. dr. J.C.M. Baeten (TU/e), Prof. dr. H.J. van den Herik (UvT) en Prof. dr. B.P.F. Jacobs (RUN). “De jury vindt Van Riemsdijk door haar actieve en verbindende inzet binnen de theoretische informatica, kunstmatige intelligentie en mens-machine interactie een waardige ontvanger van de Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek 2014”, laat de jury weten in een persbericht.

Op 24 maart 2015 zal Van Riemsdijk tijdens het event ICT.OPEN 2015 haar prijs in ontvangst nemen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in